Tror stjålet Syria-kunst har havnet i Sverige

IS både ødelegger og stjeler gamle historiske kunstverk og gjenstander. Noe kan ha havnet i Sverige.
IS både ødelegger og stjeler gamle historiske kunstverk og gjenstander. Noe kan ha havnet i Sverige. Foto: Uncredited / Ap / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk politi skal undersøke om kunstverk IS har stjålet har tatt veien til Norden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS har både ruinert historiske landemerker og eldgamle kunstskatter har blitt utradert, men også stjålet for å finansiere aktiviteten til gruppa.

Politiet i Sverige har fått tips om at deler av tyvgodset skal ha havnet på nordlige breddegrader, skriver svenske The Local.

– Det er indikasjoner på at artikler IS har stjålet i Syria er i Sverige. Vi har mottatt tips vi skal følge opp, sier Kenneth Mandergrehn i det svenkse politiet til nyhetsbyrået TT, ifølge The Local.

Les også: Syriafarer (24) dømt til åtte års fengsel

Også i nord

Sverige er ikke et stort land internasjonalt for kunstheleri, men det er ikke utenkelig at syriske kunstskatter finner veien til Sverige, mener politiet.

Mandergrehn forklarer at det skal opprettes en egen styrke i politiet som skal ta seg av etterforskningen av ulovlig handel med kulturarvskatter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne type kriminalitet har ikke vært prioritert før og styrken skal jobbe på nasjonalt, sier Mandegrehn.

Minst 150 svenske statsborgere har dratt til Syria eller Irak for å kjempe for ekstreme grupper. I et intervju med svenske Expressen i april sa Syrias president, Bashar al-Assad at de farligste lederne i IS er fra Skandinavia.

Les også: Syria: En befolkning på flukt

Big business

Etter at blant annet amerikansk bombing og militær aktivitet i Syria og Irak har gjort det vanskeligere for IS å selge olje, har illegalt kunstsalg blitt en inntekstkilde.

Terrorgruppa har blitt mer lik legale foretningsmenn, skriver Bloomberg. Blant annet gjennom sosiale medier kontakter de potensielle kjøpere.

Et estimat gjort av kunsteksperter, sier at kunst for så mye som 300 millioner dollar er tilgjengelig på markedene i Tyrkia, Libanon og Jordan, ifølge Bloomberg.