Demonstranter kastet bensinbomber i Aten

Gresk opprørspoliti under demonstrasjonen ved den greske nasjonalforsamlingen onsdag kveld.
Gresk opprørspoliti under demonstrasjonen ved den greske nasjonalforsamlingen onsdag kveld. Foto: Jean-paul Pelissier / Reuters

Demonstranter har kastet titalls bensinbomber mot politiet ved nasjonalforsamlingen i Aten, der det skal stemmes over kriseavtalen med eurosonen natt til torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet svarte med å avfyre tåregass mot demonstrantene, noe som fikk flere hundre demonstranter til å trekke seg bort fra Syntagma-plassen, der de hadde samlet seg for å vise at de tar avstand fra avtalen.

– Tror ikke på avtalen

Ifølge AFPs journalist på stedet har en gruppe maskerte demonstranter satt fyr på et område på plassen.

Statsminister Alexis Tsipras, som gikk til valg på å få slutt på innstrammingstiltakene i landet, skrev mandag under på en avtale som vil føre til nye kutt. Til gjengjeld vil Hellas få opp til 86 milliarder euro i nye kriselån.

– Jeg tar på meg ansvaret for en tekst jeg ikke tror på, men som jeg skrev under for å unngå katastrofe for landet og bankkollaps, sa Tsipras om avtalen tirsdag.

Motstand i Syriza

Natt til torsdag skal de greske folkevalgte stemme over avtalen i nasjonalforsamlingen. Det er ventet at mellom 30 og 40 av Tsipras' partifeller i Syriza vil stemme mot avtalen, som støttes av flere opposisjonspolitikere.

Tidligere på dagen deltok flere tusen grekere i ulike fredelige demonstrasjoner.

– Avtalen går mot folket og arbeiderne. Det er den mest barbariske kuttpakken så langt, den er enda verre enn de to tidligere, sa den 19 år gamle demonstranten Dimitris til nyhetsbyrået Reuters.

Onsdag har farmasøyter og offentlig ansatte streiket mot avtalen.

Personvernpolicy