– Legalisering vil gi færre dødsfall

Unge Venstre tar til orde for regulert cannabis-salg i Norge. Det mener de skal få bukt med dødsfall.
Unge Venstre tar til orde for regulert cannabis-salg i Norge. Det mener de skal få bukt med dødsfall. Foto: Steve Dipaola / Reuters / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det første norske dødsfallet etter bruk av syntetisk cannabis bør være en vekker, mener Oslo Unge Venstre som igjen fyrer opp under debatten om legalisering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk 22-åring er bekreftet som det første dødsofferet etter bruk av syntetisk cannabis, og Tor Frøytvedt Dahl i Oslo Unge Venstre skriver i et debattinnlegg i Dagbladet at dette må bli et skifte i norsk narkotikapolitikk.

Dahl skriver at myndigheter i alle land har svidd av store summer på å forgjeves slåss mot narko-tilbydere verden over.

«Etter hvert som listene over forbudte stoffer oppdateres, lages stoffer med enda mer søkte sammensetninger. Det blir et kappløp mellom politi og tilbyder, som fører til enda farligere stoffer. (...) Det fører til overdoser og dødsfall.», skriver Dahl.

Den unge politikeren argumenterer med at det er lettere for mindreårige å skaffe seg hasj enn pils, og at en streng regulering av narkotikasalg vil være det beste hvis man ønsker en human narkotikapolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ga sin syke datter cannabis

Vanskelig å stoppe

Mye av det syntetiske stoffet selges på internett, og det er hundrevis av tilbydere. Det gjør det vanskelig å stoppe dem som tjener penger på ulovlighetene.

Seniorrådgiver i Toll- og avgiftsdirektoratet, Alf Røgeberg, sier til VG at det nesten daglig gjøres beslag.

– Men det er helt klart store mørketall med tilfeller vi ikke avdekker, sier Røgeberg til avisen.

Mesteparten av beslagene de gjør, er sendt fra EU og noe fra Kina. Verstingene er Nederland og England.

Les også: Tatt med cannabis 2700 år etter sin død

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stort marked

I USA har fire stater opphevet cannabis-forbudet og i 21 stater er det tillatt i medisinsk bruk. De statene som har tillatt stoffet tjener store penger i skatteinntekter, skriver Dagens Næringsliv.

Staten Washington fjernet forbudet i fjor og forventet skatteinntekter på en kvart milliard kroner. De tok ganske feil, skriver Dagens Næringsliv. På de første tolv månedene har de hentet inn nærmere en halv milliard kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen, mindre heldig konsekvens av cannabis-legaliseringen er økt strømforbruk. I Denver kommer 45 prosent av den årlige økningen i strømforbruket fra cannabisproduksjon, skriver Denver Post.

I 2012 trakk cannabis-plantasjene 86 millioner kilowattimer, 121 millioner i 2013 og 200 millioner i 2014, fordelt på omtrent 350 plantasjer, ifølge avisen. Økningen rimer dårlig med planene om å redusere og holde Denvers totale strømforbruk på 2012-nivå.