Dramatisk flukt fra flammene i undersjøisk tunnel

Tankbilsjåføren: – Mens jeg sto i telefonen smalt det. Se video.

Svart røyk veltet mot tankbilsjåfør Tore Myrestrand da vogna gikk i veggen og eksploderte i Skatestraumtunnelen i Bremanger. Draget på hengeren hadde røket tvers av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tankbilvognen som eksploderte, var fylt med 16.500 liter bensin. Den havnet i veggen etter å ha slitt seg fra trekkvogna 300 meter inne i tunnelen. Tankbilsjåføren forteller at han sto i nødtelefonen i tunnelen da det smalt.

– Det kom veltende svart røyk mot meg, sier Myrestrand til NTB.

Sjåføren hev seg i bilen og kjørte ut.

– Jeg så i speilet på vei oppover at røyken var i ferd med å ta meg igjen, forteller han.

Draget røk

Et bilde fra eieren av vogntoget, Måløy Havneservice, viser at draget på hengeren er røket, slik at det fortsatt sitter fast på selve lastebilen.

– Det har røket tvers av. Dette er sånt som ikke skal skje, sier teknisk rådgiver Rune Damm i Norges Lastebileier-Forbund til VG.

Tankbilen var EU-godkjent i fjor og inne til teknisk kontroll i vår, ifølge VG.

Forsker Torkel Bjørnskau ved Transportøkonomisk Institutt (TØI) kaller hendelsen «svært uvanlig og overraskende», samtidig som han tar forbehold om at detaljene om ulykken ikke er kjent.

De tekniske undersøkelsene må vente på grunn av brannen, opplyser operasjonsleder Trond Hatlenes i Sogn og Fjordane politidistrikt.

– Kjøretøyet vil etter hvert bli fraktet derfra, og så vil det bli foretatt krimtekniske undersøkelser enten i morgen eller en av de nærmeste dagene. Det blir jobbet videre med avhør av vitner og mistenkte, sier Hatlenes.

Les også: Sjåføren: – Jeg ringte nødetatene og la på sprang

Kan holde stengt lenge

Det var onsdag kveld usikkert når tunnelen vil kunne åpne igjen. I verste fall kan det ta uker og kanskje måneder, opplyser Margot Åsebø, fungerende veidirektør i Sogn og Fjordane.

– Vi vet at skadene er omfattende, men vi vet ikke hvor store, sier Åsebø til NTB.

Sivilforsvaret holder inntil videre vakt ved tunnelinngangene. Røykdykkere har vært inne i tunnelen og fått stadfestet at den er tom.

Mens brannen raste, ble det først meldt om innsig av vann i tunnelen, men ifølge politiet ser dette nå ut til å bero på en misforståelse. Det skal heller ikke være fare for kollaps.

Hørte et smell

Tankbilsjåføren forteller at dagen begynte helt normalt. Han tok ferja fra Måløy til Bremanger og skulle videre til Florø.

– Det var ingen å se bak meg da jeg kjørte ned i tunnelen. Jeg kom ned og var på vei opp igjen. Omtrent halvveis oppe på den andre siden hørte jeg først et smell. Jeg kikket i speilet og så at det hadde skjedd noe med hengeren. Den var mer ute på siden enn den skulle. Så stoppet jeg og hoppet ut av bilen for å se hva som hadde skjedd, sier Myrestrand.

Sjåføren oppdaget da at tankvogna sto 50– 100 meter lenger ned i den undersjøiske tunnelen. Den hadde slitt seg og gått i fjellveggen, og bensinen fosset ut. Så smalt det.

Bakgrunn: Tankbilhenger med 16.500 liter bensin eksploderte i tunnel

Seks til sykehus

Et tjuetall personer ble evakuert fra tunnelen og boliger i nærheten. Seks personer ble sendt til Førde sentralsjukehus. Det er ikke meldt om alvorlig skadde.

Om lag 1.500 fastboende i tillegg til turister blir berørt av tunnelbrannen. Bilister som tidligere har brukt tunnelen, må regne med en drøy time ekstra grunnet omkjøringen.

Det er omkjøring via ferjesambandet Isane– Stårheim, riksvei 15 til Måløy og ferjesambandet Oldeide– Måløy.

Personvernpolicy