«Bokholderen i Auschwitz» dømt til fire års fengsel

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 94 år gammel tysker som jobbet med å bokføre jødiske verdisaker i dødsleiren Auschwitz, er dømt til fire års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om nazisaken

  • Den 94 år gamle tidligere Waffen-SS-soldaten Oskar Gröning er dømt til fire års fengsel for delaktighet i drap på 300.000 mennesker i Auschwitz.
  • Grönings jobb besto i å sortere verdisaker som ble fratatt dem som ble sendt til gasskamrene eller brukt som slavearbeidere. Ofrene var i hovedsak europeiske jøder.
  • Pengene ble ordnet etter valuta og sendt til SS-hovedkvarteret i Berlin.
  • Gröning har ikke benektet sitt arbeid og har i generelle vendinger beklaget sine handlinger. Men han har ikke bedt de etterlatte om unnskyldning eller søkt tilgivelse.
  • 94-åringen ba spesielt om å bli inntatt i Waffen-SS i 1942, før han ble sendt til dødsleiren i det naziokkuperte Polen. Høsten 1944 ble han sendt til fronten, angivelig etter å ha søkt forflytning tre ganger på grunn av de sjokkerende hendelsene han var vitne til i leiren. (©NTB)

Den tidligere Waffen-SS-soldaten ble kjent skyldig i å være medansvarlig for drapet på 300.000 mennesker, selv om han hadde en kontorjobb og ikke direkte tok livet av noen.

Rettssaken i Lüneburg blir omtalt som en av de siste store oppgjørene med personene som planla og utførte holocaust, da svært få ansvarlige lenger er i live.

Moralsk skyld

Oskar Gröning har innrømmet moralsk skyld, men har ikke bedt om unnskyldning til de etterlatte. Dommen ble et halvt år strengere enn det aktor hadde nedlagt påstand om.

Den 94 år gamle Gröning satt med uttrykksløst ansikt da dommer Franz Kompisch leste opp rettens konklusjon om medansvar og delaktighet i massedrap. Rettssaken i den nordtyske byen Lüneburg har pågått siden april.

Gröning arbeidet som bokholder i dødsleiren i det naziokkuperte Polen. Jobben besto i å sortere verdier og telle penger som ble tatt fra dem som ble drept eller brukt som slavearbeidere. Ulike valutaer ble telt og sortert og sendt til SS-hovedkvarteret i Berlin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beklaget

Dagen før dommen falt hadde Gröning en siste mulighet til å forklare seg for dommerne. Han sa han «beklaget sterkt» det han gjorde under tiden han var stasjonert i Auschwitz, og at ingen skulle ha deltatt i det som skjedde der.

– Jeg beklager at jeg ikke tidligere tok konsekvensen av denne erkjennelsen, sa den aldrende mannen.

Gröning har forklart at han ble så sjokkert over de forbrytelsene han var vitne til i leiren, at han tre ganger hadde bedt sine overordnede om å bli forflyttet til fronten. Dette fikk han først innfridd høsten 1944.

Rundt 1,1 millioner mennesker, de aller fleste av dem europeiske jøder, ble tatt av dage i Auschwitz mellom 1940 og 1945, da leiren ble befridd av sovjetiske styrker.