22 fengselsansatte pågrepet etter Guzmán-flukten

Tunnelen den mexicanske narkobaronen Joaquin 'El Chapo' Guzman brukte da han flyktet fra fengselet, var halvannen kilometer lang og endte i dette varehuset.
Tunnelen den mexicanske narkobaronen Joaquin 'El Chapo' Guzman brukte da han flyktet fra fengselet, var halvannen kilometer lang og endte i dette varehuset. Foto: Edgard Garrido / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

22 av vokterne i fengselet den mexicanske narkotikabaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán flyktet fra sist helg, er pågrepet, mistenkt for å ha bistått ham med flukten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mexicos innenriksminister Miguel Angel Osorio Chong slo tidligere i uka fast at den 58 år gamle lederen av Sinaloa-kartellet fikk hjelp av ansatte i fengselet da han flyktet.

Mandag fikk fengselsdirektøren sparken, og samme skjebne led sjefen for fengselsvesenet i Mexico.

Varetektsfengslet

Tirsdag ble 22 av fangevokterne i høysikkerhetsfengselet varetektsfengslet, mistenkt for medvirkning, mens tolv andre ble løslatt etter avhør.

– Det er grunn til å tro at de 22 på en eller annen måte medvirket til flukten, sier en talsmann for statsadvokaten som leder etterforskningen.

Det er ikke kjent om fengselsdirektøren som fikk sparken, er blant de 22 som nå sitter i varetekt.

Spektakulær flukt

Guzmán rømte fra fengselet lørdag kveld, via en halvannen kilometer lang tunnel. Dette til tross for at området han rømte fra var kameraovervåket og at han var utstyrt med elektronisk fotlenke.

Mexicanske myndigheter har satt i verk en storstilt jakt på narkotikabaronen og har utlovet en belønning på drøyt 30 millioner kroner for informasjon som fører til at han blir tatt.

Joaquín «El Chapo» Guzmán:

* 58 år gammel leder det mexicanske Sinaloa-kartellet, som smugler store mengder kokain, marihuana og metamfetamin til USA.

* Har kallenavnet El Chapo, eller småen på norsk, fordi han er lav.

* Skal ha en formue på 1 milliard dollar, som tilsvarer 8 milliarder kroner.

* Ble fengslet i 1993, men rømte i 2001 ved å gjemme seg i en skittentøykurv.

* Ble pågrepet på ny i 2014. Før pågripelsen utlovte amerikanske myndigheter en dusør på opptil 40 millioner kroner (5 millioner dollar) for informasjon som kunne føre til pågripelse av narkobaronen.

* Rømte fra høysikkerhetsfengselet Altiplano gjennom en tunnel lørdag kveld.