Marit Arnstad (Sp) opprørt: – PODs oppgaver kan overtas av andre

<p>KONKRETE LØSNINGER: – Hvis ikke POD kan være det strategiske organet departementet kan bruke, så lurer jeg på: Hva er PODs berettigelse; deres genuine oppgave? spør Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad, og kommer med konkrete løsninger på hvem som kan overta deres oppgaver.<br></p>
KONKRETE LØSNINGER: – Hvis ikke POD kan være det strategiske organet departementet kan bruke, så lurer jeg på: Hva er PODs berettigelse; deres genuine oppgave? spør Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad, og kommer med konkrete løsninger på hvem som kan overta deres oppgaver.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Senterpartiet vil så snart det lar seg gjøre be Stortinget utrede Politidirektoratets fremtid. – Debatten om PODs eksistens bør opp på bordet, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til ABC Nyheter. – Ufint og respektløst, parerer Hårek Elvenes (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg stiller spørsmål om hvilke genuine oppgaver POD har i dag som ikke kan ivaretas av politimestrene i politidistriktene, Justisdepartementet eller særorganene, legger Marit Arnstad til.

SP-politikeren sier hun over lang tid har registrert hvordan Politidirektoratet har est ut og ikke evner å ta politiske signaler.

ABC Nyheter har i en rekke oppslag avdekket utviklingen i direktoratet etter at Odd Reidar Humlegård ble politidirektør i august 2012:

  • Konsulentbruken har økt radikalt: I fjor brukte POD konsulenter for over en halv million kroner hver eneste dag; 186 millioner kroner – primært innen IKT. Men for få uker siden ble hele det såkalte Merverdiprogrammet skrotet av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Prislapp hittil: 244 millioner kroner.
  • Mens politimestre advarte om krisebudsjetter og mulige oppsigelser, holdt POD igjen 100 millioner fra politidistriktenes budsjetter for blant annet å ansette flere. Nylig søkte de etter en ny sjef til ledergruppen.
  • Justiskomiteen skrev i sine komitemerknader til Nærpolitireformen rett ut at POD skulle bli kvitt voksesyken, bli ved sin lest, og ikke tilta seg nye oppgaver. Endringer skal skje som følge av politiske vedtak.

Les også: Krise i nærpolitiet: – Det er fryktelig stygt

– Prøver å styre informasjon til Stortinget

– Man må stille spørsmål ved en organisasjon som har est ut i forhold til hva den var tiltenkt som i forbindelse med Politireformen i 2000, og som har litt vanskeligheter med å forstå klare politiske prioriteringer. Og som i Torbjørn Aas-saken har prøvd å styre hvilken informasjon Storting og regjering skal få, sier Marit Arnstad.

ABC Nyheter avslørte sist uke at POD skal ha forsøkt å gi politimester Torbjørn Aas i Vest-Finnmark munnkurv før kontrollhøringene etter 22. juli-kommisjonens rapport i Stortinget. Politidirektør Odd Reidar Humlegård bekreftet at Aas og de øvrige fra politiet ble kalt inn i et møte for å bli enige om hva de skulle si.

Arnstad er bare én av en rekke politikere som er opprørt over dette:

– Ja, jeg ble opprørt! Det var meget uklokt. Jeg lurer på hvorfor de gjør det. Det har du ikke opplevd i noen andre statlige etater at de skal styre sine medarbeidere på en slik måte at du begrenser informasjonen til Stortinget, sier Arnstad.

– Sånn opplevde du det?

– Ja, og jeg håper de opplevde det selv også, sier Arnstad.

Les også: Tajik: – Jeg ønsker meg flere som politimester Torbjørn Aas

– Ufint og respektløst å kritisere POD

Høyres mann i Justiskomiteen, Hårek Elvenes, er dundrende uenig med Arnstad:

– Det er ufint og respektløst å kritisere Politidirektoratet for at de nå gjør det som politikerne har bedt Politidirektoratet om å gjøre, og det som Gjørv-kommisjonen og Politianalysen er tydelig på må gjøres, sier Hårek Elvenes til ABC Nyheter.

Arnstad sier POD i sin tid ble opprettet for at de skulle være et sentralt og utøvende organ på vegne av Justisdepartementet. Sånn er det ikke blitt. Hun viser til stor grad av mangel på tillit mellom POD og Justisdepartementet, noe som ble avdekket i den såkalte Difi-rapporten fra 2012. I likhet med i Gjørv-kommisjonens rapport fikk direktoratet også der kraftig på pukkelen

– Og det forstår jeg! Når POD ikke følger de tydelige politiske prioriteringer, så skaper det ikke tillit. Men når departementet på sin side skylder på POD i retur av asylbarn, og regjeringen skyver ansvaret for fremtidens struktur på lensmannskontor og størrelse på politidistrikter over på dem, så er heller ikke det gjenstand for å skape tillit, mener Arnstad, og understreker:

– Hvis ikke POD kan være det strategiske organet departementet kan bruke, så lurer jeg på: Hva er PODs berettigelse; deres genuine oppgave?

Les også: Oser manglende respekt av PODs holdning overfor Stortinget

Arnstad: – Dette kan andre overta:

Hun ramser opp hvilke oppgaver de har i dag som uten problem kan overtas av andre:

UKLOKT: – Jeg ble opprørt! Det var meget uklokt. Jeg lurer på hvorfor de gjør det. Det har du ikke opplevd i noen andre statlige etater at de skal styre sine medarbeidere på en slik måte at du begrenser informasjonen til Stortinget, sier Marit Arnstad om at POD-sjefe Odd Reidar Humlegård kalte inn til møte i forkant av kontrollhøringen om 22. juli. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
UKLOKT: – Jeg ble opprørt! Det var meget uklokt. Jeg lurer på hvorfor de gjør det. Det har du ikke opplevd i noen andre statlige etater at de skal styre sine medarbeidere på en slik måte at du begrenser informasjonen til Stortinget, sier Marit Arnstad om at POD-sjefe Odd Reidar Humlegård kalte inn til møte i forkant av kontrollhøringen om 22. juli. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
  • POD har ansvar for særorganene (Kripos, Økokrim, Politiets IKT-tjenester, Politiets Fellestjenester, UP, Politiets utlendingsenhet). Det kan Justisdepartementet overta.
  • POD har en stor virksomhet knyttet til administrative funksjoner, budsjett og internasjonale forhandlinger. Også disse kan Justisdepartementets politiavdeling overta.
  • POD har analysevirksomhet, beredskap og noen politifaglige oppgaver som det kunne vært en klok tanke å desentralisere til de nye politidistriktene – som ifølge Arnstad vil være robuste og store nok.

– Hvis du gjorde dette ville POD bli overflødig. Det bør diskuteres som en reell mulighet, mener Senterpartiets parlamentarisk leder.

Hun viser til at departementet så å si har overtatt den tunge og vanskelige oppgaven med IKT – som er en kjempeutfordring for etaten.

– Anders Anundsen uttalte da Merverdiprogrammet ble lagt ned at heretter skal de følge hvert enkelt steg som blir gjort i forbindelse med IKT. Så det har Justisdepartementet i realiteten tatt tilbake.

Les også: POD: – Nye politimestre trenger ikke å ha politierfaring

POD: – 900 prosjekter på gang

I boken «Politiledelse» skriver førstestatsadvokat Reidar Brusgaard ved Riksadvokatembetet at POD i 2014 opplyste at de i forbindelse med reform- og restruktureringsarbeidet i etaten hadde 900 prosjekter gående.

Arnstad bare sukker:

– Jeg må si: Det første du kunne hatt var en kritisk gjennomgang av endringsprogram, og om det er reelt behov for dem. Jeg ser det sånn at politidistriktene ville vært fullt ut i stand til å ivareta endringsprogram, og tilpasset dem til lokale forhold. Det hadde kanskje ikke vært så dumt. Senterpartiet var ikke tilhenger av å gå ned som til 12 politidistrikt, men det ble vedtatt. Nå er politidistriktene så store at de burde vært fullt ut kapable til å ivareta dette nå, sier Marit Arnstad.

Dagbladet skriver i dag at Arnstad ønsker å legge ned hele POD. Hun presiserer at det de ønsker er å ha det debattert i Stortinget.

Les også: Professor hardt ut mot toppstyrt politibyråkrati

Høyre: – Arnstad bør ha Gjørv som sommerlektyre

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet kommenterer Arnstads utspill slik:

– Alternativet er at oppgavene blir lagt til Justis- og beredskapsdepartementet. Det er bedre at det faglige ansvaret ligger hos Politidirektoratet enn at det skal flyttes til JD, som har det politiske ansvaret. Det ville ha skapt uklarheter mellom det som er faglig og det som er politisk, uttaler statssekretær Jøran Kallmyr til ABC Nyheter.

UENIG: Justiskomiteens Hårek Elvenes (H) mener det er ufint å kritisere POD. Foto: Høyre
UENIG: Justiskomiteens Hårek Elvenes (H) mener det er ufint å kritisere POD. Foto: Høyre

Mens Høyres Hårek Elvenes sier:

– Senterpartiet vil at norsk politi skal være uten overordnet ledelse. Fullstendig useriøst. Dette er Sp på det mest virkelighetsfjerne, mener Elvenes.

Han mener Sp og Arnstad ikke viser respekt for det politifaglige:

– Politiet er i ferd med å komme ut av detaljstyringssvøpen. Senterpartiet vil opprettholde detaljstyringstyraniet av politiet, sier Hårek Elvenes (H), og slår fast:

– Marit Arnstad bør pusse støv av Gjørv-kommisjonen. Marit Arnstad bør faktisk ha Gjørv-kommisjonen som sommerlektyre.

Justisminister Anders Anundsen (Frp), som ledet kontrollhøringene etter 22. juli, er på ferie, og fortsatt ikke tilgjengelig for kommentar om Torbjørn Aas-saken. Til det sier Arnstad kort:

– Jeg registrerer at han er tilbakeholden.

Les også: POD-sjef bekrefter møte: – Var usikre på hvorfor Aas var innkalt til kon­troll­hø­ring

Personvernpolicy