Småjenter gis bort som drapskompensasjon

Levestandarden for mange i Sør-Sudan er avgrenset av flyktningleirene de bor i. Verst er det for jenter.
Levestandarden for mange i Sør-Sudan er avgrenset av flyktningleirene de bor i. Verst er det for jenter. Foto: Ben Curtis / Ap / NTB Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien til drapsoffer i Sør-Sudan har rett på kompensasjon fra drapsmannen, men mange gir heller bort ei datter som «blodpenger».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tradisjonen med «blodpenger» er kjent blant enkelte stammer i Sør-Sudan. Den vanlige kompensasjonen, såkalte «blodpenger», er 20-30 geiter til den forulempede familien, skriver Inter Press Service.

Ofte går liv tapt i konflikter om dyr og beitemark, og rene hevndrap.

– De fleste familier enten kan ikke, eller ønsker ikke å betale i geiter, og foretrekker heller å gi bort et av jentebarna sine, sier Dina Disan Olweny til Inter Press Service.

Olweny er leder i den ikke-statlige organisasjonen Coalition of State Women's and Youth Organisations. Det er en av flere organisasjoner som jobber for å bedre kårene for jenter i et av landene i verden med de største kjønnsforskjellene når det kommer til livsstandard.

Les også: – Sterke anklager mot Norge i Sør-Sudan-rapport

Unge bruder

Sør-Sudan fikk sin uavhengighet for fire år siden, men har vært plaget med borgerkrig og to statsledere i konflikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

7,3 prosent av jentene i det unge landet blir gift før fylte 15 år, og 42,2 prosent blir gift mellom 15 og 18 års alder, ifølge Plan International.

– Man tenker seg at jenta i det minste vil bære nye barn til verden, og slik sett være en erstatning for den avdøde, sa Benjamin Ohide, en stammeleder til Anadolu Agency i fjor.

Sør-Sudan er trolig ett av landene i verden hvor jenters anseelse er lavest, og hvor flest ser på dem som en handelsvare.

Plan International hevder at jenter i det fattige landet har tre ganger større risiko for å dø under graviditet eller ved barsel, enn de har sjanse til å nå åttendeklasse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 20.000-30.000 mennesker bor ved rullebanen i Bangui

500 dollar eller ei datter

Myndighetene i Sør-Sudan er åpenbart klar over problemet, og har satt 500 dollar som en veiledende sum som kompensasjon for drap. Familier velger likevel å gi bort døtrene sine, ifølge Plan International.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ei ugift ungjente kan giftes inn i familien hun gis bort til, uten at familien behøver å betale medgift. Jenter helt ned i femårsalder blir gitt som «blodpenger».

– Disse jentene er utsatt for barnearbeid, seksuell og fysisk misbruk. For å komme seg ut av det levende helvetet de står i, velger flere og flere å be selvmord, sier Olweny.

Les også: – Den sentralafrikanske republikk er verdens vanskeligste land å leve i