Syria-farer (24) dømt til åtte års fengsel

Forsvarer Thomas Randby skal drøfte med den terrordømte 24-åringen om dommen skal ankes til lagmannsretten.
Forsvarer Thomas Randby skal drøfte med den terrordømte 24-åringen om dommen skal ankes til lagmannsretten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 24 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet Den islamske staten (IS) og Nusrafronten i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten finner det bevist at den 24 år gamle mannen fra Østfold var i Syria og kjempet for de to terrorlistede organisasjonene IS og Nusrafronten, samt at han var i ferd med å returnere fra Norge til Syria da han ble pågrepet før nyttår. Ifølge dommen skulle 24-åring da slutte seg IS på nytt.

Dommen på åtte års fengsel er i samsvar med påstanden aktor la ned i Oslo tingrett for to uker siden. Men den er omstridt, siden retten bare har hatt én perifert beslektet sak å bygge på – både hva gjelder lovforståelsen og straffenivå.

Mye taler derfor for at dommen blir anket til lagmannsretten, og at det til slutt er Høyesterett som får det siste ordet.

– Min klient er uenig og skuffet. Han mener han er dømt for noe han ikke har gjort, sier mannens forsvarer, advokat Thomas Randby, til NTB.

Han vil i løpet av de nærmeste dagene drøfte ankespørsmålet med sin klient.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedvarende forsett

Retten fester liten eller ingen lit til 24-åringens påstander om at han var i Syria for å drive humanitært arbeid. Store deler av domspremissene bygger på chattelogger, Facebook-meldinger og bilder der 24-åringen poserer med våpen. Tiltaltes ytterliggående kommunikasjon om Syria, hans oppfatning av islam og meninger om utøvelse av hellig krig rimer dårlig med hans angivelige ønske om å drive hjelpearbeid, mener retten.

«Hans forsett om deltakelse i disse terrororganisasjonene og om inngåelse av terrorforbund med dem var derfor sterkt og vedvarende over tid», skriver tingrettsdommer Hans-Christian Ingebrigtsen i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen ble skutt i beinet da han var i Syria i 2013. Likevel var han bestemt på å reise tilbake etter et sykehusopphold og behandling i Norge.

Mannens «gjennomføringsvilje må karakteriseres som stor», fastslår retten, som konkluderer med at det ikke finnes formildende omstendigheter i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Humanitært arbeid

Ingebrigtsen poengterer dessuten det paradoksale i at 24-åringen knapt hadde oppsøkt informasjon om hjelpearbeid eller anskaffet sanitetsutstyr før han reiste nedover – i motsetning til de omfattende søkene han gjorde om våpen og krigsutstyr.

Da han og kameraten han kjørte sammen med gjennom Europa ble kontrollert i Tyskland, hadde de med seg en rekke «militærpregede effekter».

«Forberedelsene før avreise taler klart for at tiltalte og NN (kameraten, red.anm.) utrustet seg med tanke på å delta i bevæpnet aktivitet i Syria», heter det i dommen.

– Min klient har erkjent at han påtok seg oppgaver som gikk utover humanitært arbeid. Han har hatt våpen og stått vakt ved en kontrollpost. Men han er klar på at han aldri har vært medlem av IS eller Nusrafronten, sier Randby.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tar i en tweet «dommen til etterretning».