Dylan er ulovlig på Island

Navnet Dylan ble ikke godkjent av Islands navnekomité. Bob Dylan har forøvrig spilt på Island to ganger, sist i 2008.
Navnet Dylan ble ikke godkjent av Islands navnekomité. Bob Dylan har forøvrig spilt på Island to ganger, sist i 2008. Foto: Amy Sancetta / Ap / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Islands beryktede navnekomité har talt: Ingen får hete Dylan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øya i Atlanterhavet har en svært streng navnepolitikk, og det er ikke lov å ha navn myndighetene mener er til skade for landets språk.

I den nyeste runden av sine jevnlige navneevalueringer har Dylan, Chris og Eileithyja blitt nektet plass i registrene, skriver Iceland Review. Ifølge Personal Names Act av 1996 kan man hete hva man vil så lenge det ikke er:

«i konflikt med den lingvistiske strukturen til det islandske språket. Navnene skal skrives i henhold til reglene for islandsk ortografi såfremt ikke annen ortografi er etablert ved tradisjon.»

Islands alfabet inneholder ikke bokstaven C, og dermed er Chris ute av dansen. Komiteen behandlet også muligheten for å hete Dylan, men kom til at uttalen av navnet ikke er i overensstemmelse med islandsk tradisjon.

Navnekomiteen har tidligere skapt overskrifter, blant annet i britiske Guardian, da de forbød Harriet og Duncan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiskfødte Tristan Cardew er gift med islandske Kristin, og sammen har de barna Harriet og Duncan. I fjor sommer søkte foreldrene om nytt pass til barna sine, men navnekomiteen godkjente ikke navnene.

I navnelovens tiende artikkel gis det åpning for utenlandske navn hvis en av foreldrene ikke er islandsk, og navnet er i lovlig i den utenlandske forelderens hjemland. De ble likevel ikke godkjent.

Harriet ble derfor hetende Stúlka (jenta) Cardew, og Duncan ble Drengur, i passet, til foreldrene løste problemet ved å gi henne et godkjent islandsk mellomnavn.