Mexicos president raser etter rømning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mexicos president Enrique Peña Nieto raser etter at narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán rømte fra fengselet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Joaquín «El Chapo» Guzmán

* 58 år gammel leder av det mexicanske Sinaloa-kartellet, som smugler store mengder kokain, marihuana og metamfetamin til USA.

* Har kallenavnet El Chapo, eller småen på norsk, fordi han er lav.

* Skal ha en formue på 1 milliard dollar, som tilsvarer 8 milliarder kroner.

* Ble fengslet i 1993, men rømte i 2001 ved å gjemme seg i en skittentøykurv.

* Ble pågrepet på ny i 2014. Før pågripelsen utlovte amerikanske myndigheter en dusør på opptil 40 millioner kroner (5 millioner dollar) for informasjon som kunne føre til pågripelse av narkobaronen.

* Rømte fra høysikkerhetsfengselet Altiplano gjennom en tunnel lørdag kveld.

– En hån mot den mexicanske stat, sier Peña Nieto, som mottok nyheten om den spektakulære flukten under et besøk i Frankrike.

Guzmán rømte fra et høysikkerhetsfengsel utenfor Mexico by søndag, via en 1,5 kilometer lang tunnel.

Tunnel fra dusjen

– Hullet var 10 meter dypt og ble funnet i dusjområdet i Guzmáns celle. En stige ledet ned til en 1,7 meter høy og 80 centimeter bred tunnel. Tunnelen hadde egen belysning og et eget ventilasjonssystem, forteller Monte Alejandro Rubido, sjefen for Mexicos nasjonale sikkerhetsmyndighet.

Nede i tunnelen ble det funnet en motorsykkel på et skinnesystem, som skal ha blitt brukt til å frakte jord og redskaper. Utgangen av tunnelen endte i en bygning som var under konstruksjon.

Les også: Narkobaron rømte fra fengsel via tunnel i dusjen.

Storstilt jakt

Mexicansk politi har innledet en storstilt jakt på den 58 år gamle bandelederen, og USA har lovet å bistå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi deler den mexicanske regjeringens bekymring over denne flukten. Amerikanske myndigheter vil bistå med all mulig hjelp for å sikre at han raskt bli pågrepet igjen, sier USAs justisminister Loretta Lynch.

Flyktet tidligere

Det er ikke første gang Guzmán har rømt fra fengsel. Han ble først pågrepet i Guatemala i 1993, men flyktet åtte år senere fra et mexicansk fengsel ved å bestikke fengselsbetjentene og skjule seg i en skittentøykurv.

Da Guzmán ble pågrepet og fengslet på nytt i februar i fjor, ble det sett på som en stor seier for president Peña Nieto og myndighetenes kamp mot narkotika.

Milliondusør

Guzmán leder det såkalte Sinaloa-kartellet, som skal ha smuglet kokain, metamfetamin, heroin og marihuana for mange milliarder dollar til USA.

USA ønsket ham opprinnelig utlevert etter pågripelsen i fjor, men Mexico insisterte på at han først måtte stilles for retten i hjemlandet.

Før pågripelsen hadde USA utlovet 5 millioner kroner i belønning for den ettersøkte narkotikabaronen, som en gang tronet på tidsskriftet Forbes' liste over milliardærer og som i 2007 giftet seg med en 18 år gammel modell.