Colombias regjering setter dato for nedtrapping

Colombias president Juan Manuel Santos forplikter seg til å trappe ned bombeangrepene mot FARC-geriljaen – forutsatt at geriljaen legger ned våpnene 20. juli.
Colombias president Juan Manuel Santos forplikter seg til å trappe ned bombeangrepene mot FARC-geriljaen – forutsatt at geriljaen legger ned våpnene 20. juli. Foto: John Vizcaino / Reuters

Den colombianske regjeringen har inngått en historisk avtale med FARC-geriljaen om å trappe ned militæraksjoner fra 20. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vilkåret er at FARC holder sitt løfte om å legge ned våpnene samme dato.

Regjeringens forpliktelse kom søndag kveld fra Havanna, hvor partene med norsk og cubansk støtte har forhandlet siden november 2012.

– Den nasjonale regjeringen vil fra 20. juli iverksette en prosess med nedtrapping av militære handlinger, som svar på at FARC stanser sine offensive handlinger, heter det i uttalelsen lest opp av cubanske og norske diplomater som har meklet i to og et halvt år.

Samtidig forplikter partene seg til å inngå en endelig avtale og iverksette en varlig våpenhvile så snart som mulig.

Opptrapping

Det var sist onsdag at FARC-geriljaen erklærte en ensidig våpenhvile på en måned fra 20. juli. De siste ukene har konflikten mellom partene eskalert. Sammenstøtene tok seg opp i april etter at elleve regjeringssoldater ble drept i et bakholdsangrep fra FARC-geriljaen.

Landene som bidrar i fredssamtalene mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen, har oppfordret til umiddelbar nedtrapping av konflikten, som har drevet mange på flukt.

– Avgjørende

Kunngjøringen om våpenhvile er avgjørende for fredsprosessen, mener utenriksminister Børge Brende (H).

– Det er viktig at det skapes et klima som bidrar til at partene kan komme til enighet om de gjenstående spørsmålene i fredsprosessen og en endelig løsning på konflikten, sa han til NTB etter FARCs kunngjøring.

Den væpnede konflikten i Colombia har pågått i 50 år og har kostet over 200.000 menneskeliv.

Cuba og Norge opptrer nå som såkalte garantistland i fredssamtalene, som begynte i Havanna på Cuba i november 2012. Chile og Venezuela deltar også i samtalene.

Personvernpolicy