Mladic ble rasende på norsk vitne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gikk kaldt ned over ryggen på Per Anton Brennskag da krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic ble rasende på ham. – Jeg var glad det ble en pause, sier oberstløytnanten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generaloberst Ratko Mladic (72) var lenge Europas mest ettersøkte mann for krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia på 90-tallet.

Han ble først pågrepet i 2011.

Under den pågående rettssaken ble han rasende på et norsk vitne, oberstløytnant Per Anton Brennskog (66). Dommer Alphons Orie måtte flere ganger be den tiltalte serberen holde munn og sette seg igjen.

For tyve år siden var Mladic bosnia-serbernes øverste militære sjef. Før Srebrenica-masakren sa han til de muslimske representantene:

«Allah kan ikke hjelpe dere, men Mladic kan».

Den arrogante løgnen kunne den nederlandske obersten Thom Karremans vitne om i Haag. Han var til stede på møtet mellom Mladic og de bosniske muslimene.

Resultatet av Mladics «hjelp» var 7000 døde gutter og menn, noe generalen nå må svare for i retten.

Han står fortsatt tiltalt ved krigsforbryterdomstolen i Haag, og dom er først ventet i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han ble sint, gitt

Da FN-offiseren Per Anton Brennskag fra Smøla vitnet mot den krigsforbrytertiltale generalen, ble Mladic rasende på det norske vitnet.

Nå forteller den norske oberstløytnanten for første gang om den rystende opplevelsen i rettssalen.

– Han godeste Ratko ble sint, gitt, sier den dekorerte offiseren Per Anton Brennskag til ABC Nyheter.

Den militære lederen som var ansvarlig for de serbiske overgrepene i Bosnia klarte ikke å sitte stille i tiltaleboksen. Han reiste seg og gikk mot Brennskag i vitneboksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den gamle generalen, han ble rasende. Da han kom gående kjente jeg at det frøys ned over ryggen, sier den nå pensjonerte offiseren:

– Det var spesielt og det måtte tas en pause i forhandlingene.

– Jeg ble glad for den pausen.

FNs kjøretøy ranet

Nordmøringen har vitnet i fire forskjellige krigsforbrytersaker ved den internasjonale domstolen i Haag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var FN-observatør under krigen i det tidligere Jugoslavia, og jobbet senere som stabsoffiser ved SFOR/ NATO-hovedkvarter i Sarajevo.

Brennskags FN-oppdrag startet i bosnia-serbernes «hovedstad» Pale. Han var til stede da NATO-fly i mai 1995 bombet ammunisjonslagre utenfor byen, og da serberne svarte med å ta flere hundre FN-mannskaper som gisler.

Les også: Serbias statsminister jaget fra minneseremoni

Under dette oppholdet fikk Brennskag sterke mistanker om at de serbiske ambulansehelikoptre som skulle fly pasienter til Serbia, også ble brukt til å frakte andre ting under flyforbudet som FN hadde innført over Bosnia.

I denne perioden ble FN-styrkene også fratatt militære kjøretøy - som ikke engang ble malt om.

– De bare stoppet oss og tok dem, sier Brennskag.

Men også annet utstyr ble ranet fra FN-observatørene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg så jo personlig i et møte med de stridende parter i Pale at det satt en offiser med min Motorola radio, for den hadde jeg et spesielt merke på. De brydde seg ikke, mener den nå pensjonerte oberstløytnanten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Var i Sarajevo

Senere, i august 1995, var han i Sarajevo og på torget «Markale» som ble truffet av en rakett hvor mer enn 40 ble drept og minst 75 mennesker såret.

I flere rettssaker er det fastslått at raketten ble skutt ut fra serbisk kontrollert område, og ikke plassert på markedsplassen av bosniske styrker slik blant annet Mladics forsvarere mener.

Les også: Europas største massakre siden andre verdenskrig

Men verken den opplevelsen eller hans opplevelser av å se kvinner og barn bli skutt av snikskyttere, har vært sentrale i Brennskags vitnemål.

– Men jeg ble spurt en del om da ei jente ble drept... Serberne påsto jo hele tiden at bosniske styrker også gjorde det mot seg selv, men...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mladics raseriutbrudd fant sted høsten 2013, men Brennskag har ikke tidligere snakket offentlig om det som skjedde i rettsalen.

Mladic reagerte med sinne da den dekorerte offiseren vitnet om hendelser i overgangstiden fra det som skulle være en fredsbevarende FN-operasjon til en Nato-styrt krig.

Som vitne ble Brennskag spurt om sine synspunkter på det han observerte.

– Mladic er ikke dum, sier den norske 66-åringen.

Men den fryktede serbiske generalen likte slett ikke å høre den norske offiserens uvilje mot å bekrefte at man allerede denne sommeren var klar over at noen FN-styrker ikke var helt nøytrale:

– Han ble rasende, oppsummerer Brennskag.

Hele vitneavhøret ligger ute på nettsidene til den internasjonale domstolen, ICTY.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri mer slike operasjoner

Brennskag tror ikke verden vil oppleve fremtidige FN-operasjoner som vil ligne på den mislykkede innsatsen på balkan. Erkjennelsen fikk han da han observerte at serbiske ammunisjonsbunkre utenfor Sarajevo ble bombet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da skjønte jeg at man ikke ville få se lignende operasjoner igjen. Det var en feiltakelse fra begynnelse til slutt.

– Du ser jo feiltagelsen i Srebrenica. Jeg vet ikke hvor mange ganger FN ba den militære sjefen om å få bruke fly, men fikk nei.

At den nederlandske obersten Thom Karremans i ettertiden har blitt stående igjen med skammen, har han liten sans for.

– Man må jo skylde på noen og da går man jo så langt ned. Men man sendte en liten styrke til å jobbe i Srebrenica.

– Vi hadde observatører der og de hadde ikke mulighet til å gjøre noe. De hadde håndvåpen, men hadde man ment noe med det så skulle man satt inn skikkelige styrker, men det har FN aldri gjort.

– Det var en tragedie.