Trine Skei Grande (V) tviler ikke på Torbjørn Aas:

– Oser manglende respekt av PODs holdning overfor Stortinget

<p></p> <h4>REFSER POD: – Jeg blir opprørt over den manglende respekten for kontrollorganet som kontrollkomiteen er. Og jeg synes at en sånn holdning oser det manglende respekt av, sier Venstres leder Trine Skei Grande etter avsløringen om at POD skal ha forsøkt å gi politimester Torbjørn Aas munnkurv før kontrollhøringene om 22. juli.</h4>

REFSER POD: – Jeg blir opprørt over den manglende respekten for kontrollorganet som kontrollkomiteen er. Og jeg synes at en sånn holdning oser det manglende respekt av, sier Venstres leder Trine Skei Grande etter avsløringen om at POD skal ha forsøkt å gi politimester Torbjørn Aas munnkurv før kontrollhøringene om 22. juli.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Trine Skei Grande var den som tok initiativ til å invitere politimester Torbjørn Aas til Stortingets kontrollhøring om 22. juli. Da reagerte hun på at han virket passiv. Nå sier Venstre-lederen at hun forstår hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg stusset på at han under høringen svarte på mye mindre enn det han hadde ytret seg om i offentligheten på forhånd. Men jeg skjønner jo nå hvorfor han var mer passiv når han forteller hvordan han ble behandlet, sier en opprørt Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

Venstre-lederen sier hun er rystet over det ABC Nyheter avslørte tirsdag: At Politidirektoratet skal ha forsøkt å gi tidligere politimester Torbjørn Aas i Vest-Finnmark munnkurv da han av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ble innkalt til høringene i Stortinget etter 22. juliterroren.

Det skriver Aas i den kommende boken «Politiledelse», der han i sitt kapittel tar for seg politiets frykt for åpenhet. Ett år etter høringen sa politimesteren opp sin stilling. I dag er Aas administrerende direktør i Finnmarkssykehuset.

– Jeg synes dette er veldig grovt, sier Trine Skei Grande, og legger til:

– Det var jeg i komiteen som tok initiativ til at han skulle inviteres, fordi han var en politileder som fysisk var plassert et stykke utenfor 22. juli hendelsen, og opplevdes som en leder som var i stand til å se politiet som en del av den større helheten under slike hendelser.

Bakgrunn: Politimester: – POD ba meg tie i Stortingets kontrollhøring om 22. juli

Skuffet over de andre politilederne

Grande hadde registrert at Aas var svært engasjert på mikrobloggstedet Twitter. Etter terrorhendelsene 22. juli 2011 markerte Vest-Finnmarks politimester seg som en tydelig politileder med sterke meninger – ikke minst i sosiale medier.

«Kan rapportere om ny tung dag i politiet. Vi har fått berettiget grisebank. Kan også rapportere at vi er klare til å ta jobben foran oss.», skrev han for eksempel på Twitter til sine over 4000 følgere dagen etter at 22. julikommisjonen la frem sin ramsalte rapport 13. august 2012.

– Jeg diskuterte med ham på Twitter. Han var veldig god på sosiale medier, og diskuterte veldig åpent de utfordringer politiet sto overfor. Jeg opplevde ham litt mer passiv i høringene, sier Skei Grande.

– Ble du skuffet?

– Jeg var vel langt mer skuffet over de andre politilederne den dagen, sier Grande, og understreker at Torbjørn Aas helt klart var den fra politietaten som kom best ut av det.

– De øvrige opptredenene var ikke veldig tillitsvekkende sett i forhold til det vi faktisk hadde på bordet av vurderinger av norsk politis innsats. Grunnen til å invitere Aas var at han var en leder som var langt mer frittalende enn de andre.

I likhet med de daværende komitékollegene Martin Kolberg (Ap), Per Kristian Foss og Per Olaf Lundteigen (Sp), samt justiskomiteens lederHadia Tajik (Ap), reagerer hun nærmest med vantro på det som fremkommer i boken.

Mer om boken: Professor hardt ut mot toppstyrt politibyråkrati

Tviler ikke på Aas’ historie

– Jeg blir opprørt over den manglende respekten for kontrollorganet som kontrollkomiteen er. Og jeg synes at en sånn holdning oser det manglende respekt av, sier Trine Skei Grande.

KOMITEEN: Bak fra h. Trine Skeid Grande (V), Per-Kristian Foss (H), Øyvind Vaksdal (FrP), Terje Halleland (FrP), Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Anders Anundsen (FrP) under den åpne høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite etter rapporten fra 22. julikommisjonen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KOMITEEN: Bak fra h. Trine Skeid Grande (V), Per-Kristian Foss (H), Øyvind Vaksdal (FrP), Terje Halleland (FrP), Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Anders Anundsen (FrP) under den åpne høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite etter rapporten fra 22. julikommisjonen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Jeg må si at jeg er rystet av det jeg leser. Og om dette stemmer sier det to ting om politiledelsen på dette tidspunktet: At de ikke er i stand til å gi rom for egne tanker selv hos egne ledere, og at de utøver manglende respekt for Stortinget sine kontrollorgan, sier Grande, og slår fast:

– Men i sum er dette nok et bevis på at konklusjonene over norsk politi etter 22. juli var riktige.

– Men du tviler ikke på historien hans?

– Nei, beklageligvis er det mange sånne historier vi har hørt i lukkede rom. Både om politietaten og andre offentlige etater hører vi om kulturer som ikke er bra.

Les også: Tajik: – Jeg ønsker meg flere som politimester Torbjørn Aas

Humlegård bekrefter møte

Til ABC Nyheter bekreftet politidirektør Odd Reidar Humlegård i går at de kalte Torbjørn Aas inn i et forberedende møte før høringen for å diskutere «ulike problemstillinger og hvilke spørsmål som ville bli stilt fra komiteen» under kontrollhøringene om 22. juliterroren. I POD lurte de fælt på hvorfor Aas var kalt inn.

– Det er riktig at vi som deltok under forberedelsene var usikre på hvorfor Aas var innkalt, og at det derfor var et tema hva han kunne få av spørsmål. Han var selv ikke i tvil om at han ville møte, noe han også gav uttrykk for, og som naturligvis ble respektert, uttalte Humlegård til ABC Nyheter.

Humlegård forklarte også at det i møtet var enighet om at de skulle snakke om det de hadde «faktisk kunnskap om» og «ansvar for» - og eventuelt gi uttrykk for tvil og usikkerhet. Aas hadde ikke noen formell rolle under 22. julihendelsene i 2011.

Les også: POD-sjef bekrefter møte: – Var usikre på hvorfor Aas var innkalt til kontrollhøring

Humlegård kunne spurt meg!

– Humlegård kunne bare ha spurt meg om hvorfor! Poenget er at Aas ikke kunne vite hvorfor han ble innkalt. Humlegård må jo spørre de som har kalt ham inn om det, sier Venstes leder.

VELDIG ALENE: Ledelsen i Politidirektoratet forsøkte å stoppe politimester Torbjørn Aas fra å stille i høringene til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité etter 22. juliterroren. Da han trosset dem, ba de ham om å svare «ingen kommentar» på samtlige spørsmål, skriver Aas i boken «Politiledelse». Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
VELDIG ALENE: Ledelsen i Politidirektoratet forsøkte å stoppe politimester Torbjørn Aas fra å stille i høringene til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité etter 22. juliterroren. Da han trosset dem, ba de ham om å svare «ingen kommentar» på samtlige spørsmål, skriver Aas i boken «Politiledelse». Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hun vil ikke spekulere i hva slags konsekvenser dette kan få for Humlegård & Co. Men sier at hun håper justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) – som var den som i sin tid ledet høringene - tar dette med seg nå som politietaten står foran en stor omorganisering.

Justis- og beredskapsdepartyementet opplyser at Anundsen ikke er tilgjengelig for kommentar.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:55 USA fraråder amerikanere mot å reise til Kina00:29 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 USA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44 Dette skjedde i natt05:16 34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01 Massivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00 Statsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17 Riksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg
Siste nytt
00:55VerdenUSA fraråder amerikanere mot å reise til Kina00:29VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland00:18NorgeFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46VerdenTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30VerdenPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenUSA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44NorgeDette skjedde i natt05:16Norge34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01PolitikkMassivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00VerdenStatsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20PolitikkSalvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17NorgeRiksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58PengerSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17PolitikkRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus