Trine Skei Grande (V) tviler ikke på Torbjørn Aas:

– Oser manglende respekt av PODs holdning overfor Stortinget

<p></p>
<h4>REFSER POD: – Jeg blir opprørt over den manglende respekten for kontrollorganet som kontrollkomiteen er. Og jeg synes at en sånn holdning oser det manglende respekt av, sier Venstres leder Trine Skei Grande etter avsløringen om at POD skal ha forsøkt å gi politimester Torbjørn Aas munnkurv før kontrollhøringene om 22. juli.</h4>

REFSER POD: – Jeg blir opprørt over den manglende respekten for kontrollorganet som kontrollkomiteen er. Og jeg synes at en sånn holdning oser det manglende respekt av, sier Venstres leder Trine Skei Grande etter avsløringen om at POD skal ha forsøkt å gi politimester Torbjørn Aas munnkurv før kontrollhøringene om 22. juli.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Trine Skei Grande var den som tok initiativ til å invitere politimester Torbjørn Aas til Stortingets kontrollhøring om 22. juli. Da reagerte hun på at han virket passiv. Nå sier Venstre-lederen at hun forstår hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg stusset på at han under høringen svarte på mye mindre enn det han hadde ytret seg om i offentligheten på forhånd. Men jeg skjønner jo nå hvorfor han var mer passiv når han forteller hvordan han ble behandlet, sier en opprørt Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

Venstre-lederen sier hun er rystet over det ABC Nyheter avslørte tirsdag: At Politidirektoratet skal ha forsøkt å gi tidligere politimester Torbjørn Aas i Vest-Finnmark munnkurv da han av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ble innkalt til høringene i Stortinget etter 22. juliterroren.

Det skriver Aas i den kommende boken «Politiledelse», der han i sitt kapittel tar for seg politiets frykt for åpenhet. Ett år etter høringen sa politimesteren opp sin stilling. I dag er Aas administrerende direktør i Finnmarkssykehuset.

– Jeg synes dette er veldig grovt, sier Trine Skei Grande, og legger til:

– Det var jeg i komiteen som tok initiativ til at han skulle inviteres, fordi han var en politileder som fysisk var plassert et stykke utenfor 22. juli hendelsen, og opplevdes som en leder som var i stand til å se politiet som en del av den større helheten under slike hendelser.

Bakgrunn: Politimester: – POD ba meg tie i Stortingets kontrollhøring om 22. juli

Skuffet over de andre politilederne

Grande hadde registrert at Aas var svært engasjert på mikrobloggstedet Twitter. Etter terrorhendelsene 22. juli 2011 markerte Vest-Finnmarks politimester seg som en tydelig politileder med sterke meninger – ikke minst i sosiale medier.

«Kan rapportere om ny tung dag i politiet. Vi har fått berettiget grisebank. Kan også rapportere at vi er klare til å ta jobben foran oss.», skrev han for eksempel på Twitter til sine over 4000 følgere dagen etter at 22. julikommisjonen la frem sin ramsalte rapport 13. august 2012.

– Jeg diskuterte med ham på Twitter. Han var veldig god på sosiale medier, og diskuterte veldig åpent de utfordringer politiet sto overfor. Jeg opplevde ham litt mer passiv i høringene, sier Skei Grande.

– Ble du skuffet?

– Jeg var vel langt mer skuffet over de andre politilederne den dagen, sier Grande, og understreker at Torbjørn Aas helt klart var den fra politietaten som kom best ut av det.

– De øvrige opptredenene var ikke veldig tillitsvekkende sett i forhold til det vi faktisk hadde på bordet av vurderinger av norsk politis innsats. Grunnen til å invitere Aas var at han var en leder som var langt mer frittalende enn de andre.

I likhet med de daværende komitékollegene Martin Kolberg (Ap), Per Kristian Foss og Per Olaf Lundteigen (Sp), samt justiskomiteens lederHadia Tajik (Ap), reagerer hun nærmest med vantro på det som fremkommer i boken.

Mer om boken: Professor hardt ut mot toppstyrt politibyråkrati

Tviler ikke på Aas’ historie

– Jeg blir opprørt over den manglende respekten for kontrollorganet som kontrollkomiteen er. Og jeg synes at en sånn holdning oser det manglende respekt av, sier Trine Skei Grande.

KOMITEEN: Bak fra h. Trine Skeid Grande (V), Per-Kristian Foss (H), Øyvind Vaksdal (FrP), Terje Halleland (FrP), Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Anders Anundsen (FrP) under den åpne høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite etter rapporten fra 22. julikommisjonen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KOMITEEN: Bak fra h. Trine Skeid Grande (V), Per-Kristian Foss (H), Øyvind Vaksdal (FrP), Terje Halleland (FrP), Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Anders Anundsen (FrP) under den åpne høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite etter rapporten fra 22. julikommisjonen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Jeg må si at jeg er rystet av det jeg leser. Og om dette stemmer sier det to ting om politiledelsen på dette tidspunktet: At de ikke er i stand til å gi rom for egne tanker selv hos egne ledere, og at de utøver manglende respekt for Stortinget sine kontrollorgan, sier Grande, og slår fast:

– Men i sum er dette nok et bevis på at konklusjonene over norsk politi etter 22. juli var riktige.

– Men du tviler ikke på historien hans?

– Nei, beklageligvis er det mange sånne historier vi har hørt i lukkede rom. Både om politietaten og andre offentlige etater hører vi om kulturer som ikke er bra.

Les også: Tajik: – Jeg ønsker meg flere som politimester Torbjørn Aas

Humlegård bekrefter møte

Til ABC Nyheter bekreftet politidirektør Odd Reidar Humlegård i går at de kalte Torbjørn Aas inn i et forberedende møte før høringen for å diskutere «ulike problemstillinger og hvilke spørsmål som ville bli stilt fra komiteen» under kontrollhøringene om 22. juliterroren. I POD lurte de fælt på hvorfor Aas var kalt inn.

– Det er riktig at vi som deltok under forberedelsene var usikre på hvorfor Aas var innkalt, og at det derfor var et tema hva han kunne få av spørsmål. Han var selv ikke i tvil om at han ville møte, noe han også gav uttrykk for, og som naturligvis ble respektert, uttalte Humlegård til ABC Nyheter.

Humlegård forklarte også at det i møtet var enighet om at de skulle snakke om det de hadde «faktisk kunnskap om» og «ansvar for» - og eventuelt gi uttrykk for tvil og usikkerhet. Aas hadde ikke noen formell rolle under 22. julihendelsene i 2011.

Les også: POD-sjef bekrefter møte: – Var usikre på hvorfor Aas var innkalt til kontrollhøring

Humlegård kunne spurt meg!

– Humlegård kunne bare ha spurt meg om hvorfor! Poenget er at Aas ikke kunne vite hvorfor han ble innkalt. Humlegård må jo spørre de som har kalt ham inn om det, sier Venstes leder.

VELDIG ALENE: Ledelsen i Politidirektoratet forsøkte å stoppe politimester Torbjørn Aas fra å stille i høringene til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité etter 22. juliterroren. Da han trosset dem, ba de ham om å svare «ingen kommentar» på samtlige spørsmål, skriver Aas i boken «Politiledelse». Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
VELDIG ALENE: Ledelsen i Politidirektoratet forsøkte å stoppe politimester Torbjørn Aas fra å stille i høringene til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité etter 22. juliterroren. Da han trosset dem, ba de ham om å svare «ingen kommentar» på samtlige spørsmål, skriver Aas i boken «Politiledelse». Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hun vil ikke spekulere i hva slags konsekvenser dette kan få for Humlegård & Co. Men sier at hun håper justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) – som var den som i sin tid ledet høringene - tar dette med seg nå som politietaten står foran en stor omorganisering.

Justis- og beredskapsdepartyementet opplyser at Anundsen ikke er tilgjengelig for kommentar.


Personvernpolicy