Syria: En befolkning på flukt

En syrisk kvinne og hennes barn flyktet fra den syriske byen Tall Abyad nord i landet. Her venter de i den tyrkiske grensebyen Akcakale, som grenser til Tall Abyad.
En syrisk kvinne og hennes barn flyktet fra den syriske byen Tall Abyad nord i landet. Her venter de i den tyrkiske grensebyen Akcakale, som grenser til Tall Abyad. Foto: Umit Bektas / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet flyktninger som har forlatt Syria har nå passert fire millioner, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. I tillegg er minst 7,6 millioner på flukt inne i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er den største flyktningbefolkningen fra en enkelt konflikt på en generasjon. Det er en befolkning som trenger støtte av verden, men som i stedet må leve under skrekkelige forhold og synker dypere inn i fattigdom, sier FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres.

Nye tall fra tyrkiske myndigheter om syriske flyktninger som har kommet til Tyrkia, viser at det totale antallet flyktninger fra nabolandet har steget til mer enn 4.013.000 mennesker.

Videre er minst 7,6 millioner mennesker på flukt inne i Syria, svært mange av dem i vanskelige situasjoner og i områder som er vanskelige å nå.

Les også: Knapt flertall i folket for 8.000 Syria-flyktninger

– Forverrede forhold

Borgerkrigen er inne i sitt femte år, uten at noen løsning på konflikten er i sikte.

UNHCR anslår at antallet syrere som har flyktet fra landet innen utgangen av 2015 vil passere 4,27 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallet har steget raskt. Det er bare ti måneder siden det offisielle tallet på flyktninger fra Syria passerte tre millioner.

– Forverrede forhold driver et voksende antall mennesker mot Europa og andre steder, men det overveldende flertallet forblir i regionen. Vi har ikke råd til å la dem og samfunnene de oppholder seg gli lenger inn i desperasjon, sier Guterres.

Les også: Tre års helvete i Syria

Grenserestriksjoner

Flyktninghjelpen mener at tallet fire millioner kunne vært enda mye høyere, hvis ikke Syrias naboland hadde gjort det vanskeligere å passere grensene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette dystre tallet kunne lett ha vært enda høyere. Nabolandenes kapasitet er strukket til bristepunktet. Som en konsekvens har de økt sine grenserestriksjoner, noe som gjør det umulig for mange sivile å flykte fra den brutale krigen, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere syriske flyktninger reiser til Finnmark

Hver fjerde

Ifølge UNHCR oppholder 45 prosent av alle Syria-flyktningene seg i Tyrkia. I juni ankom 24.000 nye flyktninger hit. Samlet er det nå over 1,8 millioner syriske flyktninger i nabolandet.

Libanon huser nærmere 1,2 millioner syriske flyktninger – én firedel av landets befolkning. Jordan har tatt imot nærmere 650.000, Irak rundt 250.000 og Egypt drøye 130.000. Presset på landene er enormt.

I tillegg har mer enn 270.000 syrere søkt asyl i Europa.

– Vi må øke støtte til nabolandene betydelig for å sikre at de kan holde grensene åpne og tilby tilstrekkelige levekår til de flyktningene som allerede er der, mener Egeland.

Trenger 45 milliarder

UNHCR sier at nettopp den økonomiske situasjonen er et økende problem. For 2015 anslår de at en trenger rundt 45 milliarder norske kroner i humanitær hjelp og utviklingshjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har bare én firedel av denne summen kommet inn, samtidig som det store flertallet av flyktningene lever under fattigdomsgrensen.

– I tillegg til mer nødhjelp og støtte til nabolandene, må land utenfor regionen tar imot et større antall flyktninger. Noen av de mest sårbare flyktningene kan ikke få den beskyttelsen de har krav på i nabolandene. Vi kan ikke lenger gjøre dette til et spørsmål om enten økt støtte til nabolandene eller gjenbosetting av flyktninger i land utenfor regionen – vi er nødt til å gjøre begge deler, sier Egeland i Flyktninghjelpen. (©NTB)