– Afghanistans fredsprosess offisielt i gang

Afghanske menn ser på ødeleggelsene etter et selvmordsangrep i Kabul tirsdag, samme dag som Taliban og den afghanske regjeringen satt i fredssamtaleri nabolandet Pakistan.
Afghanske menn ser på ødeleggelsene etter et selvmordsangrep i Kabul tirsdag, samme dag som Taliban og den afghanske regjeringen satt i fredssamtaleri nabolandet Pakistan. Foto: Ahmad Masood / Reuters

Observatører fra både USA og Kina var til stede da Taliban og den afghanske regjeringen for første gang møttes til offisielle fredssamtaler i Pakistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Et gjennombrudd, denne prosessen er nødt til å lykkes, mener Pakistans statsminister Nawaz Sharif.

I en uttalelse onsdag slår han også fast at prosessen vil bli vanskelig, og at Afghanistans naboland og verdenssamfunnet bør sørge for at ingen forsøker å avspore den.

Samtalene ble holdt tirsdag og natt til onsdag i byen Murree, nord for Pakistans hovedstad Islamabad. Det neste møtet skal ifølge foreløpige planer holdes 15. og 16. august i Doha i Qatar, opplyser ikke navngitte kilder til Reuters.

– Vi er kjent med at Pakistan har avholdt et møte. Det har lenge vært Norges holdning at det er viktig med oppstart av direkte samtaler mellom de afghanske partene, sier UDs pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i en kommentar til nyheten.

– Viktig skritt

Den afghanske delegasjonen ledes av viseutenriksminister Hekmat Khalil Karzai. Det er første gang afghanske myndigheter gir opplysninger om at en høytstående regjeringsrepresentant deltar i samtalene.

I USA sier en talsmann for Det hvite hus at samtalene er «et viktig skritt mot en større mulighet for en troverdig fred», mens en kinesisk talskvinne framholder at Kina støtter prosessen og er i kontakt med alle parter. Både amerikanske og kinesiske observatører var ifølge pakistanske myndigheter til stede under samtalene.

Taust fra Taliban

Taliban har ikke offisielt bekreftet samtalene. En ikke navngitt Taliban-kilde sier kun at samtalene i Pakistan er en fortsettelse av møter som ble holdt i Kina i mai.

Tidligere har Talibans offisielle talsmann uttalt at de som har deltatt på møter med regjeringen, har gjort det uten gruppens tillatelse. Talibans ledelse er splittet, og mens noen sentrale ledere går inn for forhandlinger, er andre sterkt imot.

Den siste tiden har Taliban også vært i kamper med rivaliserende opprørere som har sverget troskap til ekstremistgruppen IS fra Irak og Syria.

Det afghanske utenriksdepartementet sier på sin side at møtet er et første skritt på vei mot fred.

Avsluttet med måltid

Det er kommet få opplysninger om innholdet i samtalene, men samtalene skal ha vart hele natten og blitt avsluttet med det muslimske måltidet sehri, som holdes før soloppgang under ramadan.

– Deltakerne ble enige om å fortsette samtalene for å skape forutsetninger for fred og en forsoningsprosess, het det i en uttalelse fra regjeringen i Islamabad tirsdag.

De siste månedene har det vært flere uformelle møter mellom Taliban og afghanske representanter, blant annet i Oslo og Qatar. Men det er ikke meldt om framgang, og identiteten til deltakerne har vært holdt hemmelig.

I Oslo var det blant annet kvinner med i den afghanske delegasjonen.

Volden fortsetter

Likevel er det ingen tegn til at Taliban trapper ned sine angrep. Tirsdag ble det meldt om to selvmordsangrep i Kabul, det ene mot et kjøretøy med utenlandske soldater, det andre mot en bygning som brukes av afghansk etterretning. Minst en person ble drept og tre såret.

Taliban ble tvunget fra makten i Afghanistan under den USA-ledede invasjonen i 2001 og har siden kjempet mot både den afghanske regjeringen og de utenlandske styrkene som ble utplassert i kjølvannet av invasjonen.

Afghanistans president Ashraf Ghani har siden han tiltrådte i september forsøkt å få i gang en fredsprosess med Taliban.

Personvernpolicy