Ti år siden terrorbombene i London

Se video av minuttene og timene etter bombene her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia markerer tirsdag tiårsdagen for terrorbombene i London med ett minutts stillhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

52 personer ble drept og flere hundre såret da fire ytterliggående islamister sprengte seg selv i lufta 7. juli 2005. Tre bomber gikk av med få minutters mellomrom tre ulike steder på den britiske undergrunnen, en time senere ble en toetasjes buss sprengt i lufta. Dette er det verste terrorangrepet på britisk jord.

Minnemarkeringene tirsdag vil også bli preget av at 30 briter ble drept i angrepet på turister i Tunisia 26. juni.

Sliter fortsatt

Hvor mange som passasjerer som ble direkte berørt da bombene gikk i lufta for ti år siden, er aldri blitt klarlagt. Britisk politi anslår rundt 4.000, men et ukjent antall passasjerer gikk fra eksplosjonsstedene uten at de ble registrert.

Mange sliter fortsatt med ettervirkninger. Sudhesh Dahad sto bare 6 meter unna en av selvmordsbomberne på T-banen. Han kom fysisk fra ulykken med bare noen kuttskader og en ødelagt trommehinne og var på jobb dagen etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg gjorde jobben min, men jeg var som en zombie, sier Dahad til BBC. Han forteller at han får tilbakeglimt trigget av den minste lyd eller smell, han har mareritt og en stadig frykt for at noe lignende skal skje igjen.

Eksperter forteller at mange overlevende opplever en voldsom skyldfølelse.

– De føler skyld fordi de forlot sårede, fordi de overlevde mens andre døde, sier psykolog Patricia d'Ardenne til BBC.

Bussene stopper

Tirsdag formiddag bli ofrene minnet med en stor, TV-sendt minnemarkering i St. Pauls-katedralen i London. Overlevende, etterlatte, representanter for redningsetaten og Londons borgermester Boris Johnson vil være til stede. Under minnestunden klokken 11.30 britisk tid (13.30 norsk tid), vil det være et minutts stillhet som blir markert over hele Storbritannia. Londons busser vil kjøre inn til siden og det blir stille i høyttalerne på undergrunnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir også et arrangement ved minnesmerket i Hyde Park, der det er reist 52 stålsøyler, en for hver av de drepte i bombeangrepene.

Men terroren har nylig rammet Storbritannia igjen, selv om det ikke skjedde på britisk jord.

– Drapene på stranda i Tunisia er like ufattelige som angrepene i London. Et tiår etter er terroristangrepene like grusomme og meningsløse som i 2005, sa Labour-politiker Tessa Jowell på Tavistock Square i London i forrige uke. Det var her 13 mennesker ble drept i eksplosjonen på den toetasjes bussen 7. juli 2005.

Den britiske etterretningstjenesten MI5 skriver på sin nettside at terrortrusselen i Storbritannia er «alvorlig». Det er det nest høyeste av fem nivåer, og betyr at et angrep «er svært sannsynlig».