Folkeavstemningen i gang i Hellas

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag morgen åpnet valglokalene der grekerne skal stemme for eller imot de internasjonale kreditorenes kutt- og reformforslag for landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 10 millioner grekere kan avgi sin stemme mellom klokken 7 (6 norsk tid) og 19. Titalls mennesker sto søndag morgen i kø utenfor skoler og universiteter som var omgjort til valglokaler.

Fakta om «grexit»

* Uten mer krisehjelp fra EU må Hellas stanse betaling av all gjeld. Dermed kan landet ryke ut av eurosonen. Konsekvensene kan bli store:

* Hellas vil trolig ta i bruk sin gamle valuta drakmer, sterkt devaluert.

* Landet vil miste tilgangen til internasjonale kredittmarkeder.

* Det greske bankvesenet kan kollapse.

* Budsjettunderskuddet må kuttes til null for at landet skal kunne betale lønn og pensjoner.

* Importerte varer blir langt dyrere, og greske handelspartnere vil trolig kreve kontant betaling for all eksport til Hellas. Resultatet kan bli mangel på mat, medisiner, olje og andre basisvarer.

* Risikoen for sosial uro og masseutvandring kan øke.

* På lengre sikt vil konkurranseevnen øke, fordi greske varer blir billigere.

Les også: Grekerne hamstrer penger og mat før folkeavstemningen

– Jeg stemmer «nei» fordi jeg tror det er bedre for landet. Om vi stemmer «nei», vil de ta oss mer på alvor. Jeg stemmer ikke for meg selv, men for mine barnebarns framtid, sa 80-årige Michelis, som var først inn døren til en av skolene Aten sentrum.

Resultat i kveld

Europa holder pusten mens det ventes på resultatene av folkeavstemningen. Et klart bilde vil først komme rundt klokken 21 lokal tid søndag kveld.

De siste meningsmålingene før valget viste at det er nærmest dødt løp mellom ja- og neisiden. Ja-siden har en knapp ledelse på de fleste målingene, men eksperter sier det er for tidlig å mene noe om utfallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Dere bedriver terrorisme mot Hellas!

Statsminister Alexis Tsipras og hans regjering, som kom til makten for seks måneder siden, har sterkt oppfordret folket om å si «nei» til kreditorenes forslag, noe både kreditorene og flere sentrale politikere har frarådet. EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har sagt at et nei-flertall kan førte til at Hellas må forlate eurosonen, en såkalt «grexit».

Finansminister Yanis Varoufakis advarte fredag om at dersom folket sier ja til kreditorenes krav, kan det være over og ut for Hellas' venstreorienterte regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avtale på mandag

Uavhengig av utfallet i søndagens folkeavstemning, sier Varoufakis at han forventer å lande en avtale med de internasjonale kreditorene mandag.

– Jeg forventer at vi får en avtale mandag. Og det vil være uavhengig av om flertallet stemmer «ja» eller «nei» i folkeavstemningen, sier han til den tyske avisen Frankfurter Allgemeine SonntagsZeitung lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Merkel: Ingen plan B for Hellas

Eurokommissær Valdis Dombrovskis har uttalt at spørsmålet grekerne skal stemme over, verken er reelt eller juridisk korrekt, og viste til at de stemmer over et låneprogram som nå har utløpt.

– Ikke hør på dem som sier at tilbudet ikke lenger gjelder. Selvfølgelig gjør det fortsatt det, fordi det er det de vil, sier den greske finansministeren.

Varoufakis hevdet også fredag i et intervju med fjernsynskanalen RTL at det pågår forhandlinger med kreditorene bak kulissene. Eurosjef Jeroen Dijsselbloem avfeide da påstanden som løgn.

Hamstret penger og mat

Lørdag hamstret grekerne både penger og mat i frykt for at økonomien i landet kan kollapse.

I hovedstaden Aten ble grekere sett dyttende på overfylte handlevogner eller kommende ut av butikker med tunge bæreposer i hendene. I butikkene ble sukker, mel og pasta revet fra hyllene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste kjøper mat nå fordi de frykter det verste, sa 51 år gamle Andreas Koutras, som jobber i finanssektoren.

Les også: Britisk banktopp: – Hellas-krisen er veldig farlig

Samtidig hadde flere grekere som bor utenlands, landet på flyplassen i Aten. De må nemlig reise hjem til Hellas dersom de vil stemme.

– Jeg er bare her for å stemme, sier Kostas Kokkinos, en 60 år gammel greker som bor på Kypros.

Han varslet at han vil stemme «ja» til kreditorenes tøffe vilkår søndag.