TTIP-strid i EU-parlamentetSvensk EU-kommissær vil opprette TTIP-domstol for multinasjonale selskaper

KAN FÅ TTIP-BRÅK: Mandag skal EU-parlamentet igjen diskutere den omstridte TTIP-avtalen ellom EU og USA. Foto: EU-kommisjonen
KAN FÅ TTIP-BRÅK: Mandag skal EU-parlamentet igjen diskutere den omstridte TTIP-avtalen ellom EU og USA. Foto: EU-kommisjonen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En helt ny internasjonal TTIP-domstol for utenlandske investorer som ønsker å saksøke stater. Det er hva EU-kommisjonen snart legger frem forslag om, varsler Cecilie Malmström.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber nå internt i kommisjonen med et forslag om å opprette en ny internasjonal domstol der investorer kan gå til sak mot stater dersom de føler at sine interesser skades av lovendringer.

Det sa EU-kommissæren som leder forhandlingene med USA om den omstridte TTIP-avtalen, Cecilie Malmström, da hun torsdag deltok på et folkemøte i den politiske Almedals-uken i Sverige.

Bak ligger en betent strid som igjen vil blusse opp i EU-parlamentets plenumsmøte neste uke. Det skjer etter at et kompromissforslag om EUs holdning til en TTIP-avtale ble oppnådd i Brussel natt til i går.

Da gikk et flertall i den sterkt splittede sosialdemokratiske gruppen PES med på et utkast til vedtak. Sammen med de konservative partiene vil de dermed få flertall for å drive prosessen videre.

TTIP-forhandlingene har utløst enorm uro og mange folkelige protester, som frykter at samordningen av regler mellom USA og EU, som er målet, vil føre til lavere miljø- og helsekrav i Europa. Det igjen vil gjennom EØS-avtalen påvirke Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I EU har flesteparten av de 150.000 høringsuttalelsene som er kommet inn om TTIP, gitt uttrykk for motstand.

Hva i all verden er TTIP?

USA og EU: Verdens to største økonomier forhandler om tollettelser, felles regler og standarder på nær sagt alle vare- og tjenesteområder og for bedre betingelser for utenlandske investorer. USA og EU kaller avtalen de vil komme frem til for TTIP, transatlantisk handels- og investeringspartnerskap.

Hva med oss? Norge må på grunn av EØS-avtalen overta mye av regelverket EU innfører, og blir dermed underlagt det USA og EU måtte komme frem til. Dessuten kan norsk konkurranseevne på eksport til EU og USA bli svekket.

Lesestoff om TTIP hos:

USAs handelsepartement USTR

EU-kommisjonen

Nærings- og handelsdepartementet

Handelskampanjen

Attac Norge

EU-parlamentet

EU-kommisjonen

Les også: – TTIP gjør at Washington vil styre Norge

Fyordet: SDIS

En av de mest omstridte punktene i en TTIP-avtale som EU og USA forhandler om, er opprettelse av en ordning der investorer kan saksøke stater hvis de føler sine investeringer truet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan for eksempel skje ved skjerping av miljø- eller helsekrav. Da skal selskapene kunne gå til et slikt investor-stat-tvisteløsningsorgan (ISDS ifølge engelsk forkortelse) med krav om erstatning.

– ISDS ble oppfunnet i 1959. Verden har nå 3.000 slike i bilaterale avtaler. EU har 1500. Nye europeiske medlemsland har det med USA, for å beskytte investeringer mot ekspropriering, nasjonalisering eller diskriminerende lovgivning, sa Malmström i et forsøk på å avdramatisere fenomenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen Klassekampen skriver for øvrig at USA ser Sverige som god alliert til å få gjennom TTIP.

Les også: Vil ha avtale som kan ryste Norge

Nå kommer EUs domstols-variant

Én feil med de eksisterende ISDS-organene, er at de jobber fullstendig uten innsyn. Det vil EU-kommisjonen ifølge den svenske handelskommissæren Malmström, forbedre.

– Vi skal snart legge frem vårt forslag til en internasjonal domstol med spesialutdannede dommere og åpne rettsforhandlinger, forteller hun.

Ifølge Malmström skal ikke selskapenes rett til å gå til sak, gå utover en stats rett til å beskytte sine egne borgere.

– Det finnes ikke noe i avtalen som hindrer lovendringer. Det er bare diskriminerende regler som forbys. En annen sak er at investorene må få erstatning dersom nye lover påfører dem tap, klargjorde EU-kommissæren.

Les også: Marine Le Pen mot TTIP, valses ned av EU

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror det blir TTIP-rabalder til uken

– Jeg tror det blir rabalder i parlamentet neste uke når vi skal diskutere TTIP, sa en annen av talerne i Almedal, Miljöpartiet de grönas EU-parlamentariker Max Andersson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er sterkt kritisk til TTIP, trass i at hans partifeller i den svenske regjeringen, sammen med Socialdemokraterna støtter EUs TTIP-forhandlinger.

– Ta hormonforstyrrende stoffer. De kan gi ganske alvorlige skader. Kommisjonen foreslo å regulere 31 hormonforstyrrende stoffer for noen år siden. Så trakk man det tilbake. Ifølge avisen The Guardian skjedde det på grunn av press fra USA allerede før TTIP-avtalen er inngått, sa Andersson.

– Dette har ikke noe med USA å gjøre. Forslaget ble trukket fordi det var dårlig bakgrunnsanalyser og har ingenting med amerikanerne å gjøre. Dokumenene som er lekket ut, var feil, bedyret Malmström.