Årets landbruksanalyse fra FAO og OECD:

Spår mer risikofylt verdensmarked for mat

<p>KORN-RISIKO: Handelen fra kornsiloer som denne, vil konsenterers om færre land om ti år. Det samme gjelder andre landbruksvarer, heter det i FAOs og OECDs Agricultural Outlook.</p>
KORN-RISIKO: Handelen fra kornsiloer som denne, vil konsenterers om færre land om ti år. Det samme gjelder andre landbruksvarer, heter det i FAOs og OECDs Agricultural Outlook. Foto: Colourbox

Alle landbruksvarer blir lavere priset, men risikoen øker for importland ved at eksporten konsentreres på færre land. Utsiktene er lyse for fiskeeksportører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs landbruks- og matvareorganisasjon FAO og Organisasjonen for økonomisk samarbeid OECD venter lavere reelle priser på alle landbruksvarer i kommende tiår.

Det går fram av den årlige rapporten Agricultural Outlook (Utsiktene for landbruk) som ble offentliggjort i Roma klokka 12 i dag. Her presenteres framskrivninger for tiåret fram til 2024. En egen seksjon setter søkelyset på en av verdens største eksportører, Brasil.

FAO og OECD forventer vekst i produktiviteten og fall i prisen på innsatsvarer til landbruket, ikke minst olje. Lavere oljepriser gir billigere kunstgjødsel og drivstoff.

Mindre handel, mer risiko

Alt i alt vil dette overstige etterspørselsveksten, som svekkes.

Eksporten av landbruksvarer vil bli konsentrert om færre land.

«Betydningen av relativt få land som forsyner de globale markedene med viktige råvarer øker markedsrisikoen, inkludert dem som skyldes naturkatastrofer eller innføringen av forstyrrende handelsbegrensninger.», heter det.

Norge er som kjent avhengig av stor import av landbruksvarer.

Alt i alt ventes handelen med landbruksvarer å vokse saktere enn i foregående tiår.

Les også: Rekord i norsk kornimport

Tommelen opp for fisk

Utsiktene for verdens fiskemarkeder er positive.

Verdens produksjon av fisk, både fra fangst og oppdrett, ventes å vokse med 19 prosent på ti år fram til 2024, til 191 millioner tonn. Av dette vil oppdrettsfisk vokse dobbelt så fort, altså 38 prosent, og utgjøre 96 millioner tonn.

Les mer hos FAO

Personvernpolicy