Nye tiltak skal stoppe mobilspionasje

En rapport fra en arbeidsgruppe nedsatt av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (bildet) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen peker på nye tiltak for å forhindre mobilspionasje.
En rapport fra en arbeidsgruppe nedsatt av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (bildet) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen peker på nye tiltak for å forhindre mobilspionasje. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Større kapasitet til å avdekke falske basestasjoner i Norge og klare retningslinjer foreslås i en ny rapport som tiltak for å oppdage mobilovervåking.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye rapporten er laget av en arbeidsgruppe som ble nedsatt av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) etter Aftenpostens avsløringer om mobilovervåking i Norge.

Det pekes i alt på to konkrete tiltak i «Rapport om sikkerhet i mobilnettene og ulovlige falske basestasjoner» for å øke innsatsen for å oppdage mobilovervåking, melder avisen.

Det ene er økt monitoreringskapasitet hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Det andre tiltaket er innføring av klare retningslinjer for hvordan mistanke om mobilovervåking skal håndteres.

«Uavhengig av om ulovlig bruk av falske basestasjoner har forekommet i Norge eller ikke, er det et faktum at denne type aktivitet finnes,» heter det i rapporten.

I rapporten kommer det også fram at arbeidsgruppen, som består av PST, NSM, Nkom og Politidirektoratet, mener at ansvarsforedlingen mellom de ulike etatene og myndighetsorganene er uklar når det oppstår mistanke om mobilovervåking. Gruppen anbefaler at «aktørene sammen utarbeider retningslinjer som beskriver håndtering i ulike type tilfeller».