Europeisk Ungdom-lederen refser SVs Solhjell:

Vil gi sosialhjelp til romfolk og andre EØS-borgere

SKJØNNER IKKE: – Jeg forstår ikke at det kan være så forferdelig å ta vare på romfolk og andre EØS-borgere som kommer hit, sier Nikolai Fjågesund, leder i Europeisk Ungdom. Foto: Europeisk Ungdom.
SKJØNNER IKKE: – Jeg forstår ikke at det kan være så forferdelig å ta vare på romfolk og andre EØS-borgere som kommer hit, sier Nikolai Fjågesund, leder i Europeisk Ungdom. Foto: Europeisk Ungdom.

– Det er langt mellom liv og lære, sier Nikolai Fjågesund til at SV-nestleder Bård Vegar Solhjell ikke vil tilby tak over hodet til alle tilreisende fattige fra EØS-land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er langt mellom liv og lære. I SVs prinsipprogram står det at «velferdsstaten er et spleiselag, der skattepengene brukes på velferd til alle», sier leder i Europeisk Ungdom, Nikolai Fjågesund, til ABC Nyheter.

– Dette gjelder tydeligvis ikke personer som ikke er så heldige å være født i Norge, legger han til.

Mandag avviste SV-nestleder Bård Vegar Solhjell konklusjonen fra Europarådets menneskerettighetskommissær Nils Muižnieks. Han sa til ABC Nyheter at Norge har plikt til å skaffe nødhusly til rom-tiggere og -arbeidssøkere som ikke klarer seg selv når de kommer hit.

Solhjell mener EØS-avtalen tilsier at det er hjemlandenes ansvar å ta vare på sine, og krever en avklaring fra regjeringen.

Les også: – Norge plikter å gi til­rei­sende romfolk tak over hodet

– De er et utpreget gode

Fjågesund reagerer på Solhjells holdning.

– Nye innbyggere i Norge er et utpreget gode. Flertallet av de som kommer, ønsker å få seg en jobb og være med i lokalsamfunnet. På sikt vil disse bidra positivt til velferdsstaten, sier Fjågesund.

– Mener Europeisk Ungdom at norske myndigheter må skaffe tak over hodet til alle tilreisende EØS-borgere?

– Det jeg mener, er at slik Solhjell og Frp-nestleder Per Sandberg fremstiller saken, at dette er et enormt problem som truer velferdsstaten som vi har bygget opp over mange år, blir feil. Det er å skyve EØS-avtalen og EU foran seg og bruke det som en lett mediesak, svarer Fjågesund.

Les også: – All sys­sel­set­tings­vekst i Norge går til utlen­din­ger

– SV-krøll om EØS-borgere

– Hva mener du er Norges plikter overfor tiggere og arbeidssøkere fra EØS-land?

– SV er i alle andre sammenhenger opptatt av at mennesker skal få lov til å forsøke å skape et bedre liv for seg selv. Når det kommer til dem som dreier seg om våre avtaler med EU, blir det krøll, svarer Fjågesund.

– Solhjell glemmer at det ikke er spesielt lenge siden at tusenvis av nordmenn reiste fra Norge fordi det ikke gikk an å leve her. Da skjønner jeg ikke hvordan Solhjell kan si at å ta vare på disse menneskene i mellomtiden, kan være så forferdelig, fortsetter han.

Vil gi romfolk penger

Selv er han i tvil om Norge bør tilby husly.

– Jeg er opptatt av at vi skal tilby det som EØS-avtalen forplikter oss til. At man for eksempel får en eller annen form for sosial støtte. Spørsmålet om husly har jeg ikke lyst til å svare på nå, sier Fjågesund.

Han oppfordrer til å huske dualiteten, på den ene siden alle de som kommer hit og jobber hardt og skaffer nødvendig arbeidskraft - på den andre de som ikke bidrar like mye.

– Hva tror du skjer med tilstrømningen til Norge hvis tilreisende romfolk og andre fattige får tilbudt økonomisk sosialhjelp?

– Jeg tror ingen forlater sitt hjemland og drar tusen kilometer vekk, uten å ha grunn til det. Jeg kan vanskelig se for meg at det blir en voldsom økning i antall personer som reiser til Norge, sier lederen av Europeisk Ungdom.

Les også: – Det er en menneskerett å ta rombarn ut av skolen for å reise

Personvernpolicy