Makabre angrep sjokkerer under ramadan

Minst 37 personer ble drept i badebyen Sousse i Tunisia.
Minst 37 personer ble drept i badebyen Sousse i Tunisia. Foto: Stringer / Reuters

 Fredagens rekke av grufulle angrep sjokkerer verden – bare dager etter at ekstremistgruppa IS oppfordret sine støttespillere til å slå til under ramadan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så sent som tirsdag denne uka gikk IS-talsmann Abu Mohammed al-Adnani ut og oppfordret muslimer til hellig krig og til å bli martyrer i fastemåneden ramadan.

– De handlingene som bringer deg nærmere gud, er hellig krig, så vær raske og sikre at handlingen utføres i denne hellige måneden, sa Adnani i et lydopptak som ble lagt ut på internett.

Les også: Vestlige turister drept i terrorangrep i Tunisia

Blodig fredag

Fredag smalt det.

I Tunisia ble minst 37 intetanende badegjester brutalt skutt ned og drept på stranda i badebyen Sousse av en mann utkledd som turist. På en gassfabrikk sør for Lyon i Frankrike ble to personer såret da en bil kjørte inn på anlegget og forårsaket minst én eksplosjon. Like etterpå gjorde man det makabre funnet av et avkappet hode, spiddet fast til fabrikkporten.

I Kuwait ble minst 27 mennesker drept og over 200 såret da en selvmordsbomber sprengte seg i en sjiamoské i hovedstaden.

Det er så langt ikke avdekket noen klar forbindelse mellom angrepene, men Den islamske staten (IS) har tatt på seg skylden for Kuwait-angrepet.

Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet er det ingenting som tyder på at de tre angrepxene var koordinerte.

Les også: Minst 27 drept i selv­mords­an­grep i Kuwait

Somalia først

Fabrikken til Air Products der angrepet fant sted. Fabrikken ligger nær Lyon. Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters
Fabrikken til Air Products der angrepet fant sted. Fabrikken ligger nær Lyon. Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters

Fredagens første angrep kom allerede ved morgengry med et raid mot en av militærbasene til Den afrikanske union (AU) i landsbyen Lego i Somalia. Bak angrepet sto opprørere fra gruppa al-Shabaab, som har forbindelser til terrornettverket al-Qaida. Ifølge vitner ble opptil 50 mennesker drept, flere av dem halshogget, før opprørerne heiste et svart islamistflagg over basen.

Få timer senere skjedde angrepet i Frankrike. Det halshogde offeret hadde ifølge politiet arabiske inskripsjoner på kroppen, og rundt hodet var det festet

Helsepersonell ved moskeen som ble rammet av et terrorangrep i Kuwait. Foto: Stringer / Reuters
Helsepersonell ved moskeen som ble rammet av et terrorangrep i Kuwait. Foto: Stringer / Reuters

islamistflagg. En 35 år gammel mann, som ble overmannet på åstedet og pågrepet av politiet, ble senere identifisert som Yassim Salhi. Ifølge franske myndigheter har han vært i politiets søkelys på grunn av radikale islamistsympatier. Den drepte var Salhis 54 år gamle sjef.

Les også: Frankrike rystet av nytt ter­ror­an­grep

Også Salhis kone og flere andre personer ble fredag pågrepet i forbindelse med angrepet.

Småbarnsfaren Yassin Sahli er pågrepet av fransk politi, mistenkt for å ha halshogd sin egen sjef. Foto: Michel Euler / Ap
Småbarnsfaren Yassin Sahli er pågrepet av fransk politi, mistenkt for å ha halshogd sin egen sjef. Foto: Michel Euler / Ap

Fordømmer

Frankrikes president François Hollande gikk raskt ut og fordømte angrepet mot fabrikken i Saint-Quentin-Fallavier.

– Dette var et terrorangrep, slo han fast.

USA fordømmer angrepene i Frankrike, Tunisia og Kuwait og sier de vil støtte landene i kampen mot terror.

– Våre tanker og bønner er hos ofrene, deres pårørende og innbyggerne i disse tre landene, sier talsmann Josh Earnest i Det hvite hus.

Også utenriksminister Børge Brende har fordømt angrepene i Frankrike, Tunisia og Kuwait.

Fakta om fredagens terrorangrep

* I Frankrike er en 35 år gammel familiefar pågrepet, mistenkt for å ha stått bak angrepet mot en gassfabrikk sørøst for Lyon, der en person ble drept og to såret. Hodet til den drepte, en 54 år gammel mann, ble funnet spiddet på porten ved inngangen til fabrikkområdet.

* I Tunisia ble 37 personer drept og 36 såret da en eller flere gjerningsmenn åpnet ild mot et hotell i feriebyen Sousse. Både britiske, belgiske, tyske og en irsk turist er blant de drepte. En antatt gjerningsmann ble drept i skuddveksling med politiet. 114 nordmenn er i området, men alle skal være utenfor fare.

* I Kuwait ble minst 25 mennesker drept og over 200 såret i et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské i landets hovedstad. Ekstremistgruppa IS' tilhengere har tatt på seg skylden for det siste angrepet.

Personvernpolicy