Frankrike rystet av nytt terrorangrep

En mann i 30-årene er pågrepet etter angrepet på fabrikken i byen Saint-Quentin-Fallavier, rundt 30 kilometer sørøst for Lyon. En person er funnet halshogget. Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters / NTB scanpix
En mann i 30-årene er pågrepet etter angrepet på fabrikken i byen Saint-Quentin-Fallavier, rundt 30 kilometer sørøst for Lyon. En person er funnet halshogget. Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters / NTB scanpix Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters

Et hode spiddet på en port, dekket med arabisk skrift. Eksplosjoner på en gassfabrikk. Terroren rammer nok en gang Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann med et islamistflagg kjørte fredag formiddag en bil inn i en gassfabrikk sørøst for Lyon. Han kjørte på gassbeholdere i et forsøk på å sprenge bygningen, melder franske medier. Det klarte han ikke, men det oppsto minst en eksplosjon.

Ved inngangen til fabrikkområdet ble det funnet et hode som var blitt spiddet på porten til fabrikken, sier en kilde i rettsvesenet til nyhetsbyrået AFP.

Hodet var dekket av arabisk skrift. Kroppen skal ha blitt funnet flere meter unna.

Offeret var leder for et transportfirma og skal ha skal ha vært på stedet i forbindelse med en leveranse til fabrikken, ifølge avisen Le Dauphiné.

I tillegg til den drepte er det to sårede personer.

– Det er et terrorangrep, det er det ingen tvil om, sier Frankrikes president François Hollande.

Pågrepet var kjent av politiet

Politiet pågrep kort tid senere en mann i 30-årene. Han heter Yassim Salhi og er født i mars 1980, opplyste innenriksminister Bernard Cazeneuve til pressen fredag ettermiddag utenfor fabrikken. Han opplyste også at Salhi var tilknyttet en salafistbevegelse.

Bakgrunn: Fransk fabrikk angrepet av islamister - én halshugget og flere skadd

Salhi, hadde ikke noe kriminelt rulleblad, var mellom 2006 og 2008 på myndighetenes liste over personer som kan ha blitt radikalisert, ifølge innenriksministeren. Han skal ha vært kjent for den franske etterretningstjenesten DGSI.

Fabrikken som ble rammet av angrepet ligger i Saint-Quentin-Fallavier, rundt 30 kilometer sørøst for Lyon. Den er en del av det multinasjonale selskapet Air Products, som blant annet selger gass og kjemikalier til industrien.

Flere innbrakt

Flere personer ble fredag innbrakt av politiet, mistenkt for medvirkning til angrepet.

Fredag morgen skal det ha blitt lett etter en mann i et kjøretøy som gjentatte ganger kom og forsvant igjen fra området foran fabrikken, ifølge Le Dauphiné.

En kilde i rettsvesenet sier til nyhetsbyrået AFP at politiet etterforsker om den døde som ble funnet etter angrepet, ble drept ved fabrikken eller fraktet til stedet. Politiet arbeider med å identifisere offeret.

Hollande reiser hjem

Frankrikes president François Hollande reiste hjem fra EU-toppmøtet i Brussel på grunn av angrepet i Saint-Quentin-Fallavier. Hollande holdt en pressekonferanse før han dro, hvor han fastslo at det dreide seg om terrorangrep.

– Så vidt vi vet er én drept og to såret. Gjerningsmannen er pågrepet og identifisert, sa han.

Angrepet kommer mindre enn seks måneder etter terrorangrepene i og rundt Paris hvor i alt 17 mennesker ble drept i januar. Disse angrepene startet med en skytemassakre i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

– Vi husker alle hva som har skjedd i landet vårt tidligere, og i andre land også, det er derfor mange følelser involvert, sa Hollande.

Forhøyet sikkerhet

Statsminister Manuel Valls har beordret forhøyet sikkerhetsnivå i hele regionen Rhône-Alpes etter angrepet. Det franske forsvarsrådet har innkalt til møte i Elysee-palasset klokken 15, ifølge Le Dauphiné. Angrepet etterforskes av antiterrorpolitiet som et terrorangrep.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve reiste umiddelbart til stedet, melder franske medier. Fabrikken som ble rammet har anlegg og virksomhet i en mer enn 50 land verden over, også i Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste kan ikke si om terrorangrepet får konsekvenser i Norge.

– Foreløpig vet vi ikke nok om det som har skjedd der til å kunne si om dette eventuelt påvirker noe i Norge, opplyser kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken. (©NTB)

Personvernpolicy