Oslo mot svart arbeid:Nå får Oslo kommune sjekke alle skatte-papirene til sine leverandører

Eirik Lae Solberg (H) under pressekonferanse om nytt Munch-museum og områdeutvikling på Tøyen tilbake i 2013.
Eirik Lae Solberg (H) under pressekonferanse om nytt Munch-museum og områdeutvikling på Tøyen tilbake i 2013. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo kommune og Skatteetaten har inngått en banebrytende avtale som gir kommunen innsyn i alle skatteopplysninger om dem som leverer varer og tjenester til kommunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heretter må alle leverandører som vil inngå kontrakt med Oslo kommune, signere på et papir som gir kommunen tilgang til taushetsbelagte opplysninger hos skatteetaten om deres medarbeidere, underleverandører og skatte- og avgiftsforhold.

Det er ordningen som nå blir satt i verk etter en avtale som er inngått mellom finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) og regiondirektør Ann Kjersti Kjeia Sletten i Skatteetaten.

Tar versting-bransjene fatt

− Jeg er stolt av at vi som første kommune i landet får et formalisert samarbeid
med skattemyndighetene. Dette er første gang vi får anledning til løpende å
utveksle oppdaterte opplysninger om skatteforhold med skattemyndighetene, sier finansbyråd Eirik Lae Solberg i en pressmelding.

– Oslo kommune er en stor innkjøper og det er viktig for oss å gå foran i bekjempelsen av arbeidslivskriminalitet, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen gjelder i første omgang innen bygg- og anlegg, samt renhold.

Les også: Frykter at bransjer blir ødelagt av svart arbeid

Ap-ekspert fornøyd, men vil mer

Dette nye grepet mot skattesnusk og svart arbeid som florerer i landet, ikke minst i Osloregionen, får tommelen opp av fagligpolitisk leder i Oslo Ap, Jonas Bals.

– Med forbehold om at jeg ikke har sett detaljene i avtalen, må jeg si dette høres ut som et bra tiltak, sier Bals til ABC Nyheter.

– Men det viktigste i kampen mot både sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, er det vi kan kalle strukturerende tiltak, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med det mener jeg at det, særlig i Oslo, er gått så langt at situasjonen for eksempel i byggebransjen er blitt ukontrollerbar. Selv om det er viktig å kontrollere, må man lage en annen struktur for bransjen. Konkurransen må løpe mot noe annet enn lavest mulig lønn og lavest mulig kompetanse, og dermed lav kvalitet, sier Bals.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viktigte slik han ser det, er å stille krav til at leverandørene utfører arbeidet med egne ansatte, at det er krav om at lærlinger er med på oppdraget, og at det ikke skal være mer enn ett ledd underleverandørør.

– Da vil mye av kontrollregimet bli overflødig og man vil oppnå mye bedre effekt, sier Bals.

Les også: Derfor kjøper nordmenn svart arbeid


-