Frankrike rystet av nytt terrorangrep

Følg dramaet direkte her. OBS! Dette er en direktestream som kommer fra Reuters, et ekstern byrå. Bildekvaliteten kan variere og kan gå i svart i tider.

Ingenting tyder på at den 35 år gamle mannen som angrep en gassfabrikk i Frankrike, hadde medhjelpere, fastslår fransk politi. 35-åringen er siktet for drap og terrorisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylige terrorangrep i Frankrike:

  • 11. – 22. mars 2012: En fransk-algerier dreper tre soldater, en rabbiner og tre jødiske skolebarn i Toulouse, før han blir drept av politiet.
  • 22. desember 2014: Et menneske blir drept da en mann kjører inn i en folkemengde i byen Nantes mens han roper «Allahu akbar». En lignede hendelse fant sted i Dijon dagen før, uten dødsofre.
  • 7. januar 2015: Tolv personer, ti av dem tilknyttet satiremagasinet Charlie Hebdo, blir drept i et terrorangrep mot bladets redaksjon i Paris.
  • 9. januar 2015: Fire mennesker blir drept i en jødisk matbutikk i Paris i en aksjon til støtte for gjerningsmennene i Charlie Hebdo-aksjonen. Mannen bak denne aksjonen sto også bak drapet på en politikvinne dagen før. De tre gjerningsmennene ble alle drept av politiet.
  • 19. april 2015: En fransk-algerisk mann dreper en kvinne i Villejuif mens han forbereder angrep på en kirke. Han påfører seg selv skuddskader og blir kort etter pågrepet av politiet.
  • 27. juni 2015: En person blir pågrepet etter et angrep på en gassfabrikk øst i Frankrike. En person skal ha blitt halshogd under angrepet.


(Kilde: NTB, Wikipedia)

Fredag formiddag kjørte den 35 år gamle firebarnsfaren Yassin Salhi inn i en gassfabrikk sørøst for Lyon. Han kjørte på gassbeholdere i et forsøk på å sprenge bygningen, ifølge franske medier. Det klarte han ikke, men få minutter senere kom en kraftig eksplosjon.

Ved inngangen til fabrikkområdet ble det funnet et hode som var blitt spiddet på porten til fabrikken. Hodet var dekket av arabisk skrift. Kroppen skal ha blitt funnet flere meter unna, i nærheten av en kniv.

Les også: Økt sik­ker­hets­nivå i hele regionen rundt ter­ror­må­let

Hollande: Terrorangrep

Offeret, en 54-åring, var sjefen til 35-åringen som er pågrepet for angrepet, ifølge nyhetsbyrået AFPs kilder. Den drepte var leder for et transportfirma og kjørte sammen med den mistenkte til fabrikken i forbindelse med en leveranse, ifølge kilden.

Men ifølge kilden halshogde 35-åringen sjefen sin før han kjørte inn i området.

– Det er et terrorangrep, det er det ingen tvil om, sier Frankrikes president François Hollande.

Kona anholdt

Fredag kveld tydet imidlertid alt på 35-åringen handlet alene under angrepet.

– Det er ingenting som tyder på at den pågrepne hadde medhjelpere under angrepet, sier statsadvokat François Molins på en pressekonferanse fredag kveld.

Salhi er siktet for drap og terrorforbrytelser, opplyser han. I tillegg har politiet imidlertid også pågrepet hans kone og hans søster i forbindelse med etterforskningen. En fjerde person som har vært involvert i en kriminell organisasjon, er mistenkt for terrorrelaterte forbrytelser, opplyser Molins uten å utdype hva slags rolle vedkommende har.

Radiostasjonen Europe 1 intervjuet tidligere fredag en kvinne som er identifisert som 35-åringens kone.

– Han dro på jobb på morgenen og kom ikke hjem mellom klokken 12 og 14. Jeg ventet på ham, sier hun og legger til at de har tre barn og at familien levde «normale liv som muslimer».

Kjent av politiet

Det var en brannmann på stedet som overmannet 35-åringen i Saint-Quentin-Fallavier, rundt 30 kilometer sørøst for Lyon. I tillegg til den drepte ble to personer lettere skadd.

Salhi hadde ikke noe kriminelt rulleblad, men var mellom 2006 og 2008 på myndighetenes liste over personer som kan ha blitt radikalisert, ifølge innenriksministeren. Han var ifølge myndighetene tilknyttet en salafistbevegelse.

Fabrikken som ble rammet av angrepet, er en del av det multinasjonale selskapet Air Products, som blant annet selger gass og kjemikalier til industrien.

Sikkerheten til høyeste nivå

Frankrikes president François Hollande reiste hjem fra EU-toppmøtet i Brussel da angrepet ble kjent. Han har beordret at sikkerhetsberedskapen i regionen skal heves til høyeste nivå.

Angrepet kommer mindre enn seks måneder etter terrorangrepene i og rundt Paris hvor i alt 17 mennesker ble drept i januar. Disse angrepene startet med en skytemassakre i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

– Vi husker alle hva som har skjedd i landet vårt tidligere, og i andre land også, det er derfor mange følelser involvert, sa Hollande.

Fordømmer angrepene

Angrepet etterforskes av antiterrorpolitiet som et terrorangrep. Fabrikken som ble rammet, har anlegg og virksomhet i mer enn 50 land verden over, også i Norge.

– Vi har prosedyrer som vi er pålagt å følge i krisesituasjoner. De har trådt i kraft nå. Hva de går ut på kan jeg ikke gå i detalj på, sier administrerende direktør Tom Cantero i Air Products Norge til NRK.

Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer fredagens angrep.

– Frankrike er igjen offer for et brutalt og sjokkerende angrep. Våre tanker er med ofrene og deres pårørende, sier Brende.

Personvernpolicy