Halvparten av pengene mangler for å gjenoppbygge Nepal

<p>Barnas rammevilkår blir en viktig del av giverkonferansen som starter onsdag. Bildet er tatt på en skole i fjellområdet Dolakha som var episenteret jordskjelvet 12. mai. 90 prosent av alle bygningene kollapset i skjelvet.</p>
Barnas rammevilkår blir en viktig del av giverkonferansen som starter onsdag. Bildet er tatt på en skole i fjellområdet Dolakha som var episenteret jordskjelvet 12. mai. 90 prosent av alle bygningene kollapset i skjelvet. Foto: Pieter ten Hoopen/Plan Norge

Beskyttelse av barn og sårbare grupper blir sentrale temaer når den internasjonale giverkonferansen i Nepal åpner onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landet mangler fortsatt halvparten av midlene som trengs til gjenoppbygging etter jordskjelvet i vår.

Utenriksminister Børge Brende (H) er blant deltakerne som samles til en internasjonal giverkonferanse i Katmandu torsdag og fredag. Brende skal også møte representanter for myndighetene og hjelpeorganisasjoner under besøket.

Plan Norge ber Brende presse på for at barns rettigheter sikres når katastrofer inntreffer. Blant annet mener organisasjonen at barns rett til utdanning må garanteres gjennom å opprette et eget fond.

– Utdanning må ikke glemmes i en katastrofesituasjon. Det er svært viktig for barn i Nepal å komme tilbake til normal skolegang. En rask oppbygging av midlertidige læresteder, samt permanente jordskjelvsikre skoler er viktig. Her må det internasjonale samfunnet bidra, sier generalsekretær Kjell Erik Øie.

Videre mener Plan Norge at myndighetene må være spesielt oppmerksomme på å beskytte barn og også sårbare grupper som funksjonshemmede og daliter («de kasteløse»).

– Barn er mer sårbare for overgrep, trafficking og barneekteskap etter katastrofer. At barn har skoler å gå til bidrar til trygghet og gir dem en mulighet til å vende tilbake til en viss form for normalitet, sier Øie.

Nesten 9.000 mennesker mistet livet i jordskjelvet og de påfølgende etterskjelvene i slutten av april. 22.000 ble skadd, og 3 millioner ble hjemløse.

Personvernpolicy