18 års fengsel for Spjelkavik-drapet

Åge Stavran ble funnet død i en leilighet i Spjelkavik på Sunnmøre etter et branntilløp i oktober 2014. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)
Åge Stavran ble funnet død i en leilighet i Spjelkavik på Sunnmøre etter et branntilløp i oktober 2014. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Den hovedtiltalte 22-åringen etter drapet på Åge Stavran i Spjelkavik er dømt til 18 års fengsel i Sunnmøre tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 19-åring som også var tiltalt, er dømt til tre år og seks måneders fengsel, mens den medtiltalte 27-åringen er dømt til to år og fire måneder, melder Sunnmørsposten.

Den dømte hovedmannen må betale hver av foreldrene til Stavran 225.000 kroner i oppreisningserstatning og 75.000 kroner i erstatning for utgifter til begravelsen.

Drapet skjedde i prøvetiden for en annen dom, noe som er grunnen til at dommen er ett år lenger enn aktors påstand.

Da dommen falt var bare den hovedtiltalte og 19-åringen til stede. Mens 22-åringen tok betenkningstid, anket 19-åringen hele dommen på stedet.

Kniv og øks

Åge Stavran hadde vært på torpedooppdrag sammen med den hovedtiltalte da han ble drept natt til 21. oktober i fjor. Under en diskusjon om en bil under en fest i Stavrans leilighet, tilspisset situasjonen seg mellom ham og den hovedtiltalte. Først ble offeret stukket med kniv før han ble påført dødelige skader med en øks. Etterpå ble liket skjendet.

Den 22 år gamle hovedtiltalte ålesunderen erkjente delvis straffskyld for drap da rettssaken startet, men nektet for at det forelå særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending. Han er blitt undersøkt av rettspsykiatrisk sakkyndige som har konkludert med at han er strafferettslig tilregnelig.

– Hovedtiltalte har erkjent straffskyld, men ikke at det foreligger skjerpende omstendigheter, leste dommer Knut Anders Oscarsson fra dommen.

– Basert på erkjennelsen, bevis og vitner er det bevist ut over rimelig tvil at han har begått et forsettlig drap. Det er også bevist ut over rimelig tvil at han har klippet av to tær av liket. Han er også medskyldig i ildspåsettelse og grovt skadeverk, leste dommeren videre.

Møte med Nav

Etter drapet reiste alle de involverte fra leiligheten, men ut på morgenen kommanderte den hovedtiltalte de to andre til å reise tilbake for å skjule spor og sette fyr på boligen. Selv kunne 22-åringen ikke delta fordi han hadde et møte med Nav, går det fram av dommen.

De to andre medtiltalte har stått tiltalt for likskjending. Den ene på 27 år erkjente straffskyld, mens den andre, 19-åringen, har nektet straffskyld for alt.

– Retten fester ikke lit til hans forklaring. Vi finner det bevist ut over rimelig tvil at han er skyldig i ildspåsettelse i den hensikt å skjule spor etter drap og likskjending, motarbeide etterforskning og grovt skadeverk av annen manns eiendom. Han handlet med forsett og dømmes deretter, leste dommer Knut Anders Oskarsson.

Spjelkavik-drapet

  • 21. oktober 2014 ble Åge Stavran (35) funnet drept i forbindelse med en brann i en leilighet i Spjelkavik i Ålesund.
  • En 22 år gammel mann fra Ålesund ble tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending. Han har erkjent delvis straffskyld.
  • Aktor ba i Sunnmøre tingrett 15. juni om at 22-åringen dømmes til 17 års fengsel.
  • To andre menn – på 19 og 27 år – er også tiltalt for likskjending.
  • Alle tre var dessuten tiltalt for grovt skadeverk og for å ha forsøkt å skjule spor ved å sette fyr på leiligheten i Spjelkavik.
  • Dommen falt 24. juni. Den 22 år gamle hovedtiltalte ble dømt til 18 års fengsel. For de to andre tiltalte ble dommen satt til tre år og seks måneders fengsel for den yngste og to år og fire måneder for den eldste.

Personvernpolicy