Tysk skip fra krigen funnet utenfor Lillesand

Det tyske skipet D/S Rio de Janeiro sank utenfor Lillesand i Aust-Agder natt til 9. april 1940, bare timer før invasjonen av Norge. Arkivfoto: Ukjent (WikiMedia)
Det tyske skipet D/S Rio de Janeiro sank utenfor Lillesand i Aust-Agder natt til 9. april 1940, bare timer før invasjonen av Norge. Arkivfoto: Ukjent (WikiMedia)

Det tyske troppetransportskipet Rio de Janeiro er funnet utenfor Lillesand. Rundt 200 personer omkom da skipet ble senket dagen før den tyske invasjonen av Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rio de Janeiro ble senket av en polsk ubåt 8. april 1940. Etter seks års leting har et team nå funnet igjen skipet på 135 meters dyp, melder NRK.

– Det største øyeblikket var da vi fulgte baugen oppover til vi så innover skipet. Da ble vi stille alle mann her. Det var både en verdighet og en vanvittig utløsning av det vi har jobbet for i flere år, sier daglig leder Vidar Johannesen i Agder-Tech AS.

Den ene lanternen er hentet opp for å bekrefte at det er Rio de Janeiro som er funnet utenfor Lillesand.

– På lanternen er det et serienummer. Skipsformen og hva som er om bord levner heller ingen tvil om at dette er Rio de Janeiro, sier Tom Lundal i Adykk.

Da det ble senket, hadde skipet flere hundre tyske soldater om bord. De skulle delta i invasjonen i Norge. Flere av de 183 som reddet livet skal ha sagt at de var på vei til Bergen, men norske myndigheter innså ikke alvoret.

Riksantikvaren sier til NRK at de vil bevare skipet som en gravplass, noe også eierne av vraket og de som fant det ønsker. Det er gitt tillatelse til å hente opp skipsklokken, men terskelen for å hente opp ytterligere gjenstander vil være høy.

Personvernpolicy