PST konfronterte russisk agent på åpen Oslo-gate

<p>Mannen til høyre er ifølge Politiets sikkerhetstjeneste en russisk etterretningsoffiser som her bli konfrontert av en av PSTs ansatte.</p>
Mannen til høyre er ifølge Politiets sikkerhetstjeneste en russisk etterretningsoffiser som her bli konfrontert av en av PSTs ansatte. Foto: Foto: Politiets sikkerhetstjeneste.

Den russiske etterretningsoffiseren var angivelig på vei til et møte med en norsk kontakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen i blå dress ble avslørt på åpen gate i Oslo sentrum, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på vei til et møte med en norsk kontakt, skriver TV 2.

Mannen fra PST håndhilser, presenterer seg og forklarer at de vet hvor russeren har tenkt seg.

PST sier til TV2 at det avdekkes russiske etterretningsoperasjoner fra tid til annen. De ser ingen grunn til å tro at det blir færre i fremtiden.

– Så lenge den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa er slik den er, er det ingen grunn til å tro at at den russiske etterretningsvirksomheten vil avta, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til kanalen.

Les også: PST: Russland er en konkret trussel

En av mange metoder

PST mener informasjonen som blir utvekslet mellom russiske agenter og norske kontakter i verste fall kan brukes i sabotasjeformål. I arbeidet med å forhindre at slik informasjonsutveksling skjer, er direkte konfrontasjon ett av flere verktøy sikkerhetstjeneste bruker. Hvor ofte det skjer ønsker de ikke å avsløre.

– Direkte kontakt er en av flere måter PST forebygger at etterretningsoffiser når sine mål, men jeg kan ikke kommentere hvor ofte vi gjør det, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til ABC Nyheter.

– Hvilke risikoer innebærer det for PST at en av deres ansatte avslører seg slik?

– Det er ett av hensynene i tar når vi vurderer valg av metode. Vi jobber etter den måten vi mener er mest hensiktsmessig. Den konkrete vurderingen her kan jeg ikke si noe om, sier Hugubakken.

Les også: E-sjefen går ikke god for norsk cyberforsvar

Russland en trussel

Da sikkerhetstjenesten la frem sin trusselvurdering i februar i år ble Russlands etterretningsvirksomhet trukket frem som potensielt skadelig for norske interesser. Det manglende sikkerhetspolitiske samarbeidet med landet i øst er blant årsakene.

Også Forsvarets etterretningstjeneste ser russisk innblanding i norske hemmeligheter som en fare. Sjef for den militære etterretningen, Kjetil Grandhagen, sa til ABC Nyheter i februar i forbindelse med E-tjenestens ugraderte trusselvurdering, at nettverksbaserte etterretningsoperasjoner stadig blir mer målrettede, og fremmede stater – spesielt Kina og Russland – angriper konstant norsk infrastruktur.

Les også: Frykter russisk hybridkrig mot Norge

Personvernpolicy