Forsvarsadvokater varsler «streik» i august

Ellen Holager Andenæs (t.v.) og Berit Reiss-Andersen er blant forsvarerne som slutter opp om aksjonen i august. Dette arkivbildet viser dem sammen i retten i forbindelse med en av ankesakene etter NOKAS-ranet. Arkivfoto: Alf Ove Hansen (NTB scanpix)
Ellen Holager Andenæs (t.v.) og Berit Reiss-Andersen er blant forsvarerne som slutter opp om aksjonen i august. Dette arkivbildet viser dem sammen i retten i forbindelse med en av ankesakene etter NOKAS-ranet. Arkivfoto: Alf Ove Hansen (NTB scanpix)

I protest mot at de offentlige salærsatsene henger etter lønnsutviklingen for øvrig, vil en rekke advokater la være å stille til fengslingsmøter i en uke i august.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er advokatforeningen som står bak aksjonen, som i utgangspunktet skal gjennomføres i Oslo og Bergen, skriver Advokatbladet.

– Det er vanskelig å tenke seg at folk skal synes synd på advokater, men det er helt nødvendig med aksjon for å rette opp det grove misforholdet i salærsatsen i forhold til lønnsutviklingen, sier Ellen Holager Andenæs. Den aksjonsvillige advokaten jobber nesten bare for offentlig salær.

Advokatene ønsker seg 80 kroner mer i timen, slik at salærsatsen bikker en tusenlapp og havner på 1050 kroner per time. Ifølge foreningen skulle den vært på hele 1.220 kroner dersom den skulle holdt tritt med den generelle lønnsutviklingen.

Aksjonen gjennomføres i en uke fra mandag 24. august. I Oslo stiller over 80 forsvarsadvokater seg bak markeringen. Oslo tingrett vurderer om det er forsvarlig å gjennomføre fengslingsmøter uten forsvarer til stede.

– Slik vi ser det, åpner loven for å gjennomføre fengslingsmøter hvis det ikke er mulig å fremskaffe forsvarer, sier sorenskriver Geir Engebretsen til bladet og viser til en formulering i straffeprosessloven.

Personvernpolicy