Meny

Europarådets menneskerettighetskommissær:

– Det er en menneskerett å ta rombarn ut av skolen

KRASS ROM-KRITIKK: Thorbjørn Jaglands Europaråds-kommissær for menneskerettigheter mener at sigøynerbarn i Norge blir snytt for utdanning. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens osloskolen strever med å holde ungene på skolen, mener Europarådet, der Thorbjørn Jagland er generalsekretær, at romfolk har rett til å ta ungene ut av skolen. Så er det myndighetenes plikt å skaffe dem skolegang der de måtte befinne seg.

I en rapport fra Europarådets menneskerettighetskommissær Nils Muižnieks får Norge kritikk for å svikte rombarnas rett til skolegang.

Ifølge kommissæren bryter Osloskolen menneskerettighetene fordi den ikke skaffer ungene god nok undervisning når de er ute på farta.

Flesteparten av rombarna har tilhørighet til Oslo kommune, som opplever svært stort fravær blant dem.

Trass i bruk av 4,5 millioner kroner i ekstratiltak fra 2012-2014 for cirka 70 rombarn, har de åtte ganger så høyt fravær som gjennomsnittet, opplyser byråd for utdanning, Anniken Hauglie (H) til ABC Nyheter.

Rombarn hadde fravær en tredel av skoletida, viser statistikken, trolig som følge av at familiene drar på reise.

Rett til å reise, plikt å undervise

Nå slår Europarådets kommissær Nils Muižnieks fast overfor ABC Nyheter at sigøynerbarn har rett til så mye fravær reisekulturen deres krever.

Så plikter den offentlige skolen å sørge for at rombarna får undervisning hvor de enn måtte befinne seg.

– Ser du det som en menneskerett for romfolk å ta ungene sine ut av skolen for å dra på reise?

– Rombarn har rett til utdanning, og utdanning må skaffes til dem. Som en nasjonal minoritet har romfolk også retten til å praktisere sin kultur. Og reising er del av den kulturen for mange romfolk, svarer Nils Muižnieks på ABC Nyheters spørsmål.

– Derfor må muligheter til fjernundervisning utvikles for de periodene romfamiliene reiser, legger han til.

Les også: Barnevern mot romfamilier bekymrer Europarådet

Problem at barna tas fra foreldrene

Rapporten lagde han etter en inspeksjonsreise til Norge i januar.

ABC Nyheter forteller ham at det er bekymring ved norske skoler over at noen foreldre tar ut sine barn en uke eller to for å ta ferie utenom skoleferie. Skolene understreker plikten til å holde ungene i skolen.

– Bør denne plikten gjennomføres også når det gjelder rombarn?

Kommissæren henviser til sitt forrige svar.

– Hvilket ansvar har romforeldre ifølge Europarådets menneskerettighetskommisjon, for å sikre sine barns rett til utdanning?

– Romforeldre har de samme forpliktelsene som alle andre foreldre for utdanningen og oppdragelsen av sine barn, svarer Muižnieks.

Men han mener én grunn til at foreldrene ikke får oppfylt sine plikter overfor barna, er at Barnevernet tar barn ut av familier tjenesten ikke anser å følge opp sine barn forsvarlig.

– Uheldigvis har mange rombarn blitt tatt fra deres familier og fått alternativ omsorg. Mange romforeldre er ikke i posisjon til å utføre sine foreldreplikter. Barnevernet og sosiale etater bør støtte romforeldre så de kan utøve sin foreldrerolle i oppdragelsen og utdannelsen av sine barn, legger han til.

Les også: «Dolla» Karoli dømt for tvangsklipping

Byråden: – Vi må behandle elevene likt

Oslos skolebyråd Anniken Hauglie (H) ser annerledes på det:

– Dersom romfolk skal få ta barna sine ut av skolen for å reise, må opplæringsloven endres og det er et statlig anliggende, sier hun til ABC Nyheter i en epost.

Hun viser til en utredning som konkluderte med at rom i henhold til Europarådets konvensjon har rett til å reise, og anbefaler å gi skolene mulighet til å gi permisjon til enkelte grupper elever. Forutsetningen er at opplæringen likevel blir forsvarlig ivaretatt under fraværet.

– Regjeringen har ikke fulgt opp med en endring i opplæringsloven på dette punktet. Inntil det gjøres en eventuell endring av loven, må Oslo kommune håndheve loven likt overfor alle elever. Mange romelever i Osloskolen har et svært høyt fravær, konstaterer byråd Hauglie.

Les også: Oslo vil styrke tilbudet til fosterhjemsbarna

Barneombudet: Ja takk, begge deler

Er det norske Barneombudet enig i at foreldrene bør ha rett til å ta rombarn ut av skolen, samtidig som Osloskolen insisterer på at andre foreldre ikke skal ta ungene ut av skolen for en uke eller to til ferie utenom skoleferien?

– Vår holdning er at man gjerne må forsøke fjernundervisning. Men det aller viktigste er at barna får skolegang kontinuerlig, sier Barneombudets seniorrådgiver Anders Cameron til ABC Nyheter.

– To rettigheter står mot hverandre: Rett til kulturell identitet og rett til utdanning. Vi legger vekt på hva som er best for barnet. Det er skolegang. Man må ivareta kulturen slik at barna faktisk får en utdannelse. Dette må jenkes til ved å gjøre skolen relevant, eller gi fjernundervisning, sier han.

– Myndighetenes ansvar til sist

– Er det riktig at Norge har sviktet i å gi rombarn skolegang?

– Vi er bekymret for at veldig få av barna fullfører skolen. Sånn sett har Norge sviktet. Siden de er en nasjonal minoritet, påligger det et ansvar for norske myndigheter å tilrettelegge for dem, svarer Cameron.

– I Oslo er det brukt millioner i forsøket på å få rombarn til å gå på skolen. Ligger det ikke noe ansvar på foreldrene også?

– Det er et stort spørsmål. Regelverket sier at foreldrene har ansvar for at barna får opplæring. Det er ikke skoleplikt, men opplæringsplikt. Både myndighetene og foreldrene må legge til rette, men myndighetene må til syvende og sist håndheve rettighetene til barna hvis foreldrene ikke ivaretar dem.

Barna evakuert under rom-feide

– Europarådets kommissær kritiserer også at mange barn blir tatt fra foreldrene. Blir det galt uansett hva myndighetene gjør?

– Norske myndigheters arbeid med romfolk i Norge er ingen suksesshistorie. Vi kan ikke si noe om omsorgsovertakelsene, for vi har ikke sett på dem. Det norske myndigheter kunne gjort mye mer av, er å tilrettelegge for at skolen blir mer relevant for disse barna, og at barn som er i fosterhjem skal få bedre mulighet til å utøve kulturen sin, sier Anders Cameron.

– I fjor var det en stor trusselsituasjon i Oslo som gjorde at mange familier reiste bort fra Oslo. Da sendte vi et brev for å be Oslo kommune om skoleskyss, forteller Cameron.

«Vi har ikke mottatt konkrete tilbakemeldinger som tyder på at hensynet til sikker skolevei for de elevene som er utsatt for trusler ikke er ivaretatt gjennom praktisering av reglene om skyss i Osloskolen», svarte Oslo kommunes utdanningsetat i desember 2013.

«Dersom Barneombudet har konkrete tilfeller hvor foreldre/elever har fått avslag på søknad om skyss, og hvor Barneombudet mener at dette er urimelig, tar vi svært gjerne imot henvendelser på dette», het det i brevet til Barneombudet.

Les også: Karoli: – De kom for å drepe meg

Se rapporten Europarådets menneskerettighetsekspert har lagt fram om Norge.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:25 Kvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner
Siste nytt
06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:25VerdenKvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner
Populært