NRK-lisensen under press

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kravene skjerpes for NRK. Det blir mer norsk musikk, mer eksternt produsert innhold – og lisensen skal ettergås.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av stortingsmeldingen om allmennkringkasting som kulturminister Thorhild Widvey (H) la fram fredag ettermiddag.

– Jeg er tilfreds med at meldingen gir rammer som sikrer en fortsatt innovativ kringkaster også framover. Det er også positivt at regjeringen setter meldingen inn i et større mediemangfold, lød den umiddelbare kommentaren fra kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Bakgrunn: Stor spenning knyttet til om TV 2 vil fortsette som almennkringkaster

Lisensen vurderes

Regjeringen går inn for å utrede NRK-lisensen og setter ned et utvalg som skal se på finansieringen av kringkasteren. Samtidig slår Widvey fast at NRK fortsatt i hovedsak skal være offentlig finansiert.

– Jeg vil si at viljen til å betale lisensen står godt, og det er flere som betaler lisensen enn tidligere. Men det er avgjørende for legitimiteten at selskapet drives effektivt, og jeg mener det fortsatt er rom for ytterligere effektivisering, sier kulturministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker videre at lisensen er sårbar i en tid der strømmetjenester gjør at flere ser NRK på skjermer som ikke er avgiftspliktige.

Mer norsk musikk

Rent innholdsmessig skal NRK i hovedsak fortsatt forholde seg til dagens krav. Det handler om nynorsk og samisk, innhold rettet mot barn, religiøse program og «fremme av norsk kunst og kulturarv» – for å nevne noe.

Kravene til å sende norsk musikk blir skjerpet fra 35 prosent til 40 prosent andel av sendetiden i NRK P1, P2 og P3.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også mengden av eksterne produksjoner skal økes til minst 40 prosent, heter det i meldingen.

Må se på mangfoldet

Kulturministeren har lagt stor vekt på å se NRKs rolle i det totale mediebildet. Dette skal også være tema for en utredning som regjeringen nå nedsetter et utvalg for å lage.

Ekspertutvalget skal blant annet utrede konsekvensene av ulike offentlige finansieringsmodeller for NRK, og se på hvordan NRKs samlede innhold påvirker de kommersielle mediene og folks samlede medietilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Av hensyn til mediemangfoldet må vi finne balansen mellom private, kommersielle og offentlig finansierte medier, sa Widvey.

Det betyr at NRK også i fremtiden i all hovedsak skal være offentlig finansiert, men at det ikke nødvendigvis blir gjennom lisensen – som i dag.

Ny TV 2-avtale

Samtidig varsler regjeringen at også TV2s rolle og posisjon skal under lupen.

– I tillegg til NRK, er det viktig at vi har andre, kommersielle allmennkringkastinger. De må sikres gode vilkår. Vi kommer i god tid før dagens TV 2-avtale utløper neste år, til å kunngjøre en ny avtale for en kommersiell allmennkringkaster. Detaljene kommer vi tilbake til, men kravene om egenproduserte nyheter og hovedkontor i Bergen vil ligge fast, sa Widvey fredag.