Torgersens støttespillere jobber videre

I forrige uke begjærte advokat Cato Schiøtz sammen med flere andre gjenåpning i Torgersen-saken. Tidligere førstelagmann Nils Erik Lie (til høyre) synes det er trist at Fredrik Fasting Torgersen nå ikke får oppleve utfallet av den siste begjæringen – og han tror saken nå blir gjenopptatt.
I forrige uke begjærte advokat Cato Schiøtz sammen med flere andre gjenåpning i Torgersen-saken. Tidligere førstelagmann Nils Erik Lie (til høyre) synes det er trist at Fredrik Fasting Torgersen nå ikke får oppleve utfallet av den siste begjæringen – og han tror saken nå blir gjenopptatt. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Støttespillerne til Fredrik Fasting Torgersen kommer til å jobbe videre med saken også etter Torgersens død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere førstelagmann Nils Erik Lie i Borgarting lagmannsrett har vært en av Torgersens støttespillere og har hatt ansvaret for utarbeidelsen av viktige utredninger – først og fremst av tekniske bevis.

– Dette er forferdelig trist. Torgersen får nå ikke oppleve det som må bli resultatet av denne siste begjæringen, nemlig gjenopptakelse, sier Lie til NTB.

Bakgrunn: Fredrik Fasting Torgersen er død

Han forsikrer imidlertid at saken kommer til å gå videre.

– Det er ikke noe hinder for at saker som dette fortsetter selv om den det gjelder er død. Torgersens familie kommer jo ikke til å ønske noe annet enn at dette skal fortsette slik at han til slutt blir renvasket, sier Lie.

– Det handler om et ødelagt liv. Han satt lenge i fengsel først på tøffe soningsforhold – med to år og sju måneder i isolat, og denne saken har jo preget hans liv i alle år etterpå.

Andre reaksjoner: – Torgersen følte seg frifunnet før sin død

– Det som også er et viktig perspektiv som hører med er at han har vært opptatt ikke bare av seg selv, men av rettssikkerhet i videste forstand. Det har vært veldig flott for oss som har arbeidet med ham.

– Det viktigste i den nye begjæringen er at det er en del bevis fra 1958 som ikke har fått den vekten de skulle hatt den gangen. Analyser av tidsskjemaer viser at en del forutsetninger i 1958 var gale. Og vi mener at sakkyndigbevisene fra den gangen ikke holder i dag, sier Lie.

Tilbake i 2013: Fasting Torgersen gikk på nytt nederlag

Personvernpolicy