Åtte uker for sint Krekar – nektet å svare på spørsmål

Krekar: - Like normalt for meg å møte i retten, som for deg å gå på jobb. Se video.

Mulla Krekar mener han er en politisk fange. Han nektet derfor å svare på spørsmål fra politiet og sin egen forsvarer da han krevde seg løslatt fra varetekt fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I 13 år har jeg svart på spørsmål, og det er ikke kommet noe ut av det. Denne saken er politisk. Og det er alt, sa Krekar da han under fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag formiddag fikk muligheten til å forklare seg.

Tre timer senere avsa retten en kjennelse som innebærer at han skal holdes varetektsfengslet i ytterligere åtte uker. Etter begrunnelsen å dømme er det lite som tyder på at han slippe ut av varetekt før en rettssak – selv om den tidligst kommer for retten i månedsskiftet september/oktober.

Politiinspektør Vegard Rødås fikk i praksis fullt medhold i sin oppfatning av at Krekar må holdes varetekt fordi det er «massiv gjentakelsesfare». Rødås mener det er åpenbart at mullaen ved første anledning vil gjenta eller komme med nye trusler lik dem han er siktet for nå.

– Det er påfallende at han med en gang han ble løslatt fra soning i januar, oppsøkte flere fjernsynskanaler og gjorde nettopp dette, sa Rødås, med henvisning til spesielt intervjuet med NRK i februar, som ligger til grunn for den nye siktelsen.

Les også: Mulla Krekar er varetektsfengslet i fire uker

– Sint inni meg

Den omstridte og ofte frittalende mullaen ville ikke selv kommentere løslatelsesbegjæringen overfor NTB da han ankom tingrettssal 227, og han forlot salen uten ett ord noen timer senere. Han har siden mars samtykket til varetektsfengsling, men har nå fått nok og begjærte seg derfor løslatt.

Et stykke ut i aktors begrunnelse i retten for fengslingsbegjæringen ba Krekar tolken slutte å oversette.

Rødås framstilte Krekar som en viktig og ytterliggående ideolog med en relativt stor tilhengerskare. Han trakk dessuten paralleller til terrorangrepene i København og Paris som eksempler på hva enkelte er villige til å gjøre ut fra offentlige trusler og oppfordringer.

– Jeg vil ikke høre mer. Når jeg hører på ham, så blir jeg sint inni meg, sa Krekar og satte seg til med Koranen og leste i den til Meling fikk ordet.

Les også: Politiet mener mulla Krekar har utlovet «blodpenger»

Fare for nye trusler

Krekar er siktet for trusler og oppfordring til straffbare handlinger blant annet under NRK-intervjuet i februar. Her, og i et intervju med en kurdisk kanal, uttalte han dessuten at han ville sende en gave til den som dreper en navngitt kurder, en mann Krekar tidligere er dømt for å ha truet på livet.

Advokat Brynjar Meling hevder det ikke er noen gjentakelsesfare av den art loven krever for varetektsfengsling. Det er på ingen måte gitt i at han vil gi nye intervjuer, ifølge Meling, som viste til Krekars fem år lange, selvpålagte mediepause siden 2010.

Dessuten omfatter hans siste uttalelser de samme forhold han er dømt for tidligere og rettes mot samme person som han allerede er dømt for å ha truet. Derfor vil eventuelle nye uttalelser inngå i et sammenhengende straffbart forhold, og ikke innebære et gjentatt straffbart forhold, ifølge Meling.

Den endelige tiltalen mot Krekar kommer trolig først i midten av august, og rettssaken er derfor ventet berammet for Oslo tingrett i starten av oktober.

Personvernpolicy