Fredrik Fasting Torgersen er død

Fredrik Fasting Torgersen er død, 80 år gammel. Dette bildet ble tatt i forbindelse med et forberedende rettsmøte i forbindelse med Torgersens begjæring om gjenopptakelse av saken hans i 2013. (Foto: NTB scanpix)
Fredrik Fasting Torgersen er død, 80 år gammel. Dette bildet ble tatt i forbindelse med et forberedende rettsmøte i forbindelse med Torgersens begjæring om gjenopptakelse av saken hans i 2013. (Foto: NTB scanpix) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (80) er død. Forrige uke leverte han en ny begjæring om å få saken sin gjenopptatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokatfirmaet Schiøtz, som representerer Torgersen, opplyser til NTB at han døde torsdag.

Fredrik Fasting Torgersen ble 16. juni 1958 dømt til livsvarig fengsel for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo. Han slapp ut etter å ha sonet 16 år.

Reaksjoner:

Torgersens støttespillere lover å jobbe videre med saken

Eskeland: – Torgersen følte seg frifunnet før sin død

Sjette begjæring

Han har hele tiden nektet seg skyldig og har jobbet for gjenopptakelse. Så sent som i forrige uke ble Torgersen-saken begjært gjenopptatt for sjette gang. Advokatene Cato Schiøtz og Pål W. Lorentzen sier de sitter på nye analyser og nye bevis.

– Etter å ha snudd dette opp og ned, ut og inn, og vrengt absolutt alt som er, så er det ikke mulig å forstå dette på en annen måte enn at det som skjedde i 1958 var galt, sa tidligere førstelagmann Nils Erik Lie i Borgarting lagmannsrett i forrige uke i forbindelse med den siste begjæringen. Lie er en av Torgersens støttespillere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbake i 2013: Fasting Torgersen gikk på nytt nederlag

Torgersen var selv ikke til stede på pressekonferansen om begjæringen i forrige uke. Han var kreftsyk og lå på sykehuset. Han var likevel representert på pressekonferansen ved en byste av ham i bronse.

– Denne gang har han veldig tro på at saken blir gjenåpnet, sa 80-åringens nevø og en av nærmeste støttespillere, Frode Fasting Torgersen, til NTB i forrige uke

Diktsamlinger

Fredrik Fasting Torgersen har også gitt ut flere bøker. Han debuterte med en diktsamling i 1972. Den siste boka ble utgitt i april i fjor. I boka «Hvis himmelen» samlet Torgersen sine dikt og fotografier fra Oslos skyggeside på 70-tallet.

Torgersen har hatt en rekke støttespillere, deriblant forfatter Jens Bjørneboe som i 1973 skrev skuespillet «Tilfellet Torgersen» om saken.

Fakta om Fredrik Fasting Torgersen:

* Fredrik Fasting Torgersen ble 16. juni 1958 dømt til livsvarig fengsel for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo den 7. desember 1957. Han slapp ut av fengselet etter å ha sonet i 16 år.

* Torgersen, som ble 80 år gammel, har hele tiden nektet seg skyldig i drapet og har levert til sammen seks begjæringer om å få gjenopptatt – gjenåpnet – straffesaken.

* Den første begjæringen kom i forbindelse med anken til Høyesterett i 1958. Den ble stilt i bero og ikke realitetsbehandlet.

* Høyesterett avviste en gjenopptakelsesbegjæring i 1976, og Høyesteretts ankeutvalg avviste en ny gjenopptakelsesbegjæring i 2001.

* Enda en gjenopptakelsesbegjæring ble avvist av Gjenopptakelseskommisjonen 8. desember 2006. Kommisjonen la ikke vekt på nye utredninger som reiste sterk tvil om de tekniske bevisene som førte til at Torgersen ble dømt.

* Advokat Erling Moss sendte 17. juli 2007 et krav om fornyet behandling og krevde samtidig at det måtte oppnevnes en settekommisjon fordi han anså Gjenopptakelseskommisjonens medlemmer som inhabile.

* 1. oktober 2010 – på Torgersens fødselsdag – avviste Gjenopptakelseskommisjonen på nytt å gjenoppta drapssaken.

* 11. juni 2015 ble Torgersen-saken begjært gjenopptatt for sjette gang. Advokatene Cato Schiøtz og Pål W. Lorentzen sier de sitter på nye analyser og nye bevis.

Tidligere saker:

Dommer mener dom mot Fasting Torgersen er feil

Mener fotavtrykk frikjenner Fasting Torgersen

Torgersen saksøker Gjenopptakelseskommisjonen