Millioner protesterer mot hundekjøttfestival

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over hele verden protesterer folk mot hundekjøttfestivalen som etter planen starter i Kina søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommende helg skal Yulin hunde- og kattekjøttfestival etter planen igjen arrangeres i Kina.

Under festivalen skal tusenvis av hunder tortureres og drepes, og til slutt serveres til festivaldeltakerne. Mange av hundene antas å være stjålet fra urbane hjem eller tatt fra gata.

Ifølge The Telegraph blir flere hunder påtent og flådd levende under festivalen. Andre blir drept ved kraftige elektrosjokk. På denne måten tror de lokale at kjøttet skal smake bedre.

Festivalen møter også i år sterk motstand fra dyrevernere over hele verden, og i sosiale medier raser hundretusenvis av brukere under emneknaggen #StopYulin2015.

Bakgrunn: Dyrevernere raser mot hundekjøtt-festival i Kina

Kjendisengasjement

Flere kjendiser har også kastet seg inn i debatten.

Her hjemme gikk Jenny Skavland onsdag ut på Instagram og oppfordret sine følgere til å støtte underskriftskampanjen mot festivalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampanjen, som ble startet av Humane Society International, har fått nærmere over 1,5 millioner underskrifter i kampen for å stoppe festivalen.

Internasjonalt har blant andre skuespiller og komiker Ricky Gervais støttet opp om kampanjen, og både han, den Oscar-belønte skuespilleren Judie Dench og flere andre kjendiser har bidratt i en kampenje mot tortur og hundekjøtt i Thailand.

– Ta avstand

Kina har ikke noe eget lovverk som regulerer dyrs rettigheter. Men press fra media, kjendiser og organisasjoner har lagt et massivt press på myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å spise hund og katt er i seg selv ikke verre enn å spise kylling og gris, for de har like mye tanker og følelser so hunder og katter. Men vi er kjent med at det tidligere har kommet rapporter om særdeles grov dyremishandling i forbindelse med festivalen, sa Live Kleveland i Dyrevernalliansen da ABC Nyheter omtalte saken tidligere denne måneden.

I fjor lovet lokale myndigheter å stanse festivalen, men holdt ikke ord. I år har arrangørene lovet at de kun vil servere hundekjøtt som har blitt alt opp på lik linje med andre oppdrettdyr.

– Vi oppfordrer norske turister i Kina til å ta avstand fra festivalen og ikke delta selv, sa Kleveland.