Nazi-anklage mot Ukraina:Norge vil ha retten til å avklare om Azov-bataljonen i Ukraina er nazistisk

Kongressen i USA karakteriserer innenriksministerens yngdlingsstyrke i Ukraina som nynazistisk. Norge vil ha Ukraina til avklare det i retten først.
Kongressen i USA karakteriserer innenriksministerens yngdlingsstyrke i Ukraina som nynazistisk. Norge vil ha Ukraina til avklare det i retten først. Foto: Roman Pilipey / Epa/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressen i USA har slått fast at det ukrainske innenriksdepartementets Azov-bataljon er nynazistisk. Norsk UD er ikke parat til å hoppe på den konklusjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

15. juni skrev ABC Nyheter at Kongressen i USA på tvers av partigrensene kuttet ut all forbindelse til den ukrainske gardens Azov-bataljon - med begrunnelse at den er nynazistisk.

Hva mener så Norge, som har nært samarbeid med ukrainske myndigheter, om Azov-bataljonen og at den er integrert i det offisielle forsvaret?

Tidligere har Utenriksdepartementet uttalt til ABC Nyheter at integreringen av en annen styrke som er anklaget for å være høyreekstremistisk, Høyre Sektor, kan sees som en oppfyllelse av fredsavtalen i Kiev.

Les: Høyreekstrem militsleder inn i Ukrainas hærledelse

Norge forventer rettssak i Ukraina

– Hva er det norske synet på Azov-bataljonen og det faktum at den er integrert i det offisielle forsvaret i Ukraina? Gjelder samme resonnement som med militsen til Høyre Sektor som UD syns er «viktig» å ha fått inn i Ukrainas hær?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Menneskerettighetsorganisasjoner har anklaget Azov-bataljonen for å stå bak overgrep. Norge forventer at Ukraina tar disse beskyldningene på alvor og at de forfølges rettslig, svarer kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet i en epost til ABC Nyheter.

– Er Norge enig med Kongressen i USA i at Azov-bataljonen er nynazistisk?

– Personer som identifiseres med bataljonen har gitt uttrykk for verdier og synspunkter som Norge tar skarp avstand fra.

– Norge har ikke noe samarbeid med styrker under det ukrainske innenriksministeriet, presiserer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Obama: – «Russisk aggressivitet» tema på G7-møte

Ønskelig å ha Azov i nasjonalgarden?

– Gjennom Minsk-pakken har Ukraina forpliktet seg til å avvikle alle ikke-statlige væpnede grupperinger. Dette gjelder også Azov-bataljonen, skriver Overland Andersen.

– Anser Norge punktet i Minsk-avtalen om at Azov-bataljonen skal avvikles som ikke-statlig, væpnet gruppering som oppfylt i og med at de nå er en enhet innenfor nasjonalgarden?

– Oppfyllelse av forpliktelsen som ligger i Minsk-pakken er avhengig av en rekke tiltak fra flere parter, der spørsmålet om væpnet gruppering er et viktig element, er hva Utenriksdepartementet har å si om det.