Meny

Nesten 12 millioner syrere på flukt

Nesten 12 millioner syrere på flukt

Zaatari flyktningleir er verdens nest største og huser over 80.000 flyktninger, mange av dem fra Syria. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Zaatari flyktningleir er verdens nest største og huser over 80.000 flyktninger, mange av dem fra Syria. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Hver femte flyktning i verden kommer nå fra Syria. Rundt 4 millioner mennesker har flyktet fra landet mens 7,6 millioner er internt fordrevet fra sine hjem.


De nedslående tallene fra Flyktninghjelpen viser at krigen i Syria har skapt den klart største humanitære katastrofen i vår tid. Krigen er nå inne i sitt femte år. Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen mener Norge kan og bør hjelpe mer:

– Vi sliter virkelig med å nå fram med hvor ille det er til både beslutningstakere og folk flest. Dimensjonene er ufattelige. Vi burde gi rom til flere syriske flyktninger i Norge, rundt 5.000 i året burde være oppnåelig, det er 12 flyktninger per kommune hvert år. Dessuten er jeg helt enig med Fremskrittspartiet i at vi må hjelpe folk der de er, og gi atskillig mer til hjelpearbeidet i nærområdene, sier han til NTB.

Perspektiver

Egeland understreker at Norge allerede gir rundt ti ganger mer per innbygger til flyktningarbeidet enn snittet for industrialiserte land ellers:

– Norge gjør lite, andre gjør enda mindre. Nå bruker vi tallene fra det norske flyktningforliket om Syria til å få andre land opp fra et nullpunkt til det norske nivået. Målet er at Norge og noen andre land kan ta noen kraftige initiativer og få med seg flere. Hvis vi ikke snur denne utviklingen tror jeg vi kommer til å angre dypt allerede om 10-20-30 år.

Han er spesielt opptatt av satsingen på barn og unge på flukt. Uten tilstrekkelig hjelp og skolegang mister mange troen på fremtiden.

– Ved ikke å hjelpe sementerer vi millioner av ungdommers framtid i håpløshet. Fortvilelse og håpløshet fører til at folk gjør hva som helst som kan bedre situasjonen, det er en direkte invitt til å hive seg på en båt over Middelhavet. Håpløshet vil kanskje gjøre folk lydhøre hvis ekstremistgrupper sier: Vi har et alternativ til din håpløshet, sier Egeland.

Det nytter

Flyktninghjelpen presenterte torsdag rekordhøye anslag for hvor mange som er på flukt fra vold, undertrykkelse og krigstilstander i verden. Tallene er overveldende:

– Vi sliter med at folk føler at det ikke nytter. Men ikke glem at av de 60 millionene på flukt er 30 millioner barn, og av disse får Flyktninghjelpen alene 500.000 inn i skole. De får håp. Det nytter, sier Egeland.

Hvor mye som oppnås med dagens midler sier mye om hva som kan gjøres med økte budsjetter:

– Flyktninghjelpen nådde ut til 4,2 millioner flyktninger i fjor med budsjett på 2 milliarder kroner. I år prøver vi å nå like mange i verden som det er innbyggere i Norge. Vi gir skole, håp og i økende grad sysselsetting til stadig flere ungdommer på flukt, unge som tidligere bare ble tilbudt fortvilelse.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus