Utvalg ber Jensen bremse oljepengebruken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen (Frp) må stramme inn oljepengebruken, mener et utvalg som hun selv har oppnevnt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget mener at opptrappingen i bruken av oljepenger ikke kan fortsette som før. Hvis den sittende og framtidige regjeringer fortsetter i samme spor, vil det føre til smertefulle innstramminger i en usikker framtid, heter det i rapporten som legges fram torsdag.

Utvalget mener derfor at regjeringen må spare mer av oljepengene. Det vil føre til at pengene rekker lenger og at behovet for innstramminger i framtiden dermed blir mindre, heter det i rapporten.

– Vi går inn for å strekke bruken av oljepenger utover i tid, sier utvalgets leder Øystein Thøgersen, som er professor ved Norges Handelshøyskole, til Aftenposten.

Sandberg garanterte

Frps nestleder Per Sandberg jublet da utvalget ble nedsatt, men konklusjonen er nok ikke helt i tråd med forventningen hans, skriver avisen.

– Jeg kan garantere at utvalget vil konkludere med at vi trygt kan bruke mer penger enn handlingsregelen, har han sagt til Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten mente på sin side at utvalget kommer til å slå fast at det vil være utelukket å åpne for økt bruk av oljepenger. Nå viser det seg at utvalget altså går enda lenger, og råder Siv Jensen til å stramme inn oljepengebruken.

Både i 2014- og 2015-budsjettet har regjeringen økt bruken av oljepenger med 22 milliarder kroner. Også sett i forhold til størrelsen på økonomien, har oljepengebruken vært historisk høy under Høyre-/Frp-regjeringen, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Handlingsregelen

Utvalget tallfester ikke hvor mye den mener opptrappingen av bruken av oljepenger bør bremses, men bruker 5-8 milliarder ekstra oljekroner hvert år som en illustrasjon på fornuftig opptrapping, skriver avisen. Det betyr i så fall rundt 15 milliarder mindre å rutte med for finansminister Siv Jensen.

– En fortsatt rask økning i bruken av oljeinntekter vil gi behov for innstramming i statsbudsjettet i løpet av få år. Det vil skje lenge før utgiftene til en aldrende befolkning øker for alvor. Det kan bli meget krevende, sier Thøgersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget har som forutsetning at selve fondet skal leveres urørt til framtidige generasjoner, og at bare avkastningen skal brukes over tid.

Utvalget går ikke inn for å endre handlingsregelen for bruk av oljepenger, der kjernen er å ikke bruke mer enn 4 prosent av fondets kapital årlig over tid. Dette samsvarer med den langsiktige, reelle og forventede avkastningen, men i praksis har oljepengebruken ligget langt under denne grensen de siste årene.