Stoltenberg avviser russisk kritikk

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg avviser at NATO driver Russland inn i et våpenkappløp. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg avviser at NATO driver Russland inn i et våpenkappløp. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har rustet opp over mange år, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og avviser russiske anklager om at NATO presser dem inn i et nytt våpenkappløp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig feil å fremstille det som at det er NATO som driver denne utviklingen, sier Stoltenberg.

Det pågår en ordkrig mellom NATO og Russland.

Som følge av nyheten om at USA vil forhåndslagre tunge våpen i Øst-Europa, anklager russerne NATO for å tvinge dem til å forsvare sine interesser.

– Vi ønsker ikke noe våpenkappløp, vi ønsker ikke konfrontasjon. Mens vi står ved avtalen om nedrustning av konvensjonelle våpen i Europa, har Russland forlatt den, svarer Stoltenberg og sier russerne i flere år har rustet opp mens europeiske NATO-land har rustet ned.

– Vår nye utrykningsstyrke har en størrelse på 5.000. Russland har hatt umeldte øvelser på rundt 80.000, sier han til norsk presse som dekker NATOs test av den nye hurtigstyrken i Polen.

NATO gjennomfører nå den største styrkingen av det kollektive forsvaret siden den kalde krigen. Men det er defensive tiltak, mener Stoltenberg om blant annet mye større nærvær i øst.

– Hadde vi ikke svart på en sterk opprustning over mange år, på bruk av kjernefysisk retorikk, på kjernefysisk opprustning og på bruk av militærmakt mot naboland, da hadde det vært grunn til å kritisere NATO, mener han.