Ansetter ny POD-direktør for å holde styr på politimestrene

Politidirektør Odd Reidar Humlegård under en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i forbindelse med Riksrevisjonens undersøkelse av Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)
Politidirektør Odd Reidar Humlegård under en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i forbindelse med Riksrevisjonens undersøkelse av Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikk om at de er topptunge og vokser til tross: Politidirektoratet oppretter nå en stilling som stabsdirektør, som skal inngå i Odd Reidar Humlegårds ledergruppe og rapportere direkte til ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktørstillingen er en av totalt seks stillinger POD har lyst ut denne uken. Fire er faste, to er engasjementer. Stabsdirektøren kan regne med en årslønn rundt millionen, fremgår det av utlysningsteksten.

Denne uken skal også de 12 politimesterstillingene lyses ut. Som følge av Nærpolitireformen er antallet politidistrikter krympet fra 27 til 12. De håndplukkede skal utnevnes 12. oktober.

Ifølge HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet vil stabsdirektøren få et særlig ansvar for å bistå disse.

– Nærpolitireformen ble vedtatt i Stortinget 10.juni. I den vektlegges behov for bedre ledelse og samhandling internt i etaten, og mellom etaten og sentrale samfunnsaktører blant annet for å bedre beredskapen og det forebyggende politiarbeidet, sier Aslaksen til ABC Nyheter, og utdyper:

– I den sammenheng skal det etableres en nasjonal ledergruppe bestående av de nye politimestrene og Politidirektørens nåværende ledergruppe. Den nye stabsdirektøren skal ha ansvar for å tilrettelegge for god og effektiv etatsledelse gjennom forberedelser og oppfølging av beslutninger. Stabsdirektøren skal være en ressurs for politimestrene og politidirektøren i dette arbeidet. Dette er etter modell fra andre direktorater som for eksempel Helsedirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kritiske politikere vingeklipper Politidirektoratet

Fått kritikk

POD har fått massiv kritikk for å ha est ut, og tilta seg oppgaver fra politidistriktene. Justispolitikerne fra Høyre, Venstre, KrF, Ap og Frp sendte derfor et utvetydig signal til politidirektør Odd Reidar Humlegård i merknadene til Nærpolitireformen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Politidirektoratets rolle er å lede og samordne politiet innenfor de rammer Storting og regjering setter opp, ikke å utvide disse rammene ved å tilta seg flere oppgaver», skrev de.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad var blant dem som ga POD på pukkelen.

– Poenget er at vi skal ha folk på bakken. Vi skal ikke bare ha byråkrater, sa Kjell Ingolf Ropstad til ABC Nyheter da det ble kjent at POD hadde holdt igjen 100 millioner fra distriktenes driftsbudsjetter for å vokse mer.

I kjølvannet avdekket ABC Nyheter at en rekke politimestre slo alarm om ståa i sine distrikter. Slunkne budsjetter presset dem til å si opp ansatte. De ville ikke kunne levere et forsvarlig tilbud overfor publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Politimester slår alarm: – Må sparke 21 medarbeidere

Kurert for voksesyken

Politidirektøren forsikret da til ABC Nyheter at de ikke har ambisjoner om å vokse mer. Det samme gjør Aslaksen nå:

– Ambisjonen om at POD ikke må bli større står fast. Denne uken utdeles vitnemål til avgangselever på PHS i Bodø, Stavern og Oslo. Vi er glade for at det også i år blir en stor økning i antall politistillinger i distriktene med 350 nye stillinger. Derfor vil norsk politi få mange nyutdannede og motiverte medarbeidere også i år, sier Aslaksen.

Også Politiets Fellesforbund har stilt spørsmålstegn ved voksesyken.

– Vi har vært kritiske til den voldsomme oppbyggingen av POD. Hovedoppgaven til politiet er å skape et trygt samfunn for alle der de bor og oppholder seg, og da må penger også brukes på grunnplanet, der politifolk løser problemene i tett kontakt med publikum. Et veldig topptungt politi, uten ressurser i førstelinjen, er samfunnet ikke tjent med. Og vi vet at politidistriktene sliter med alt for lite penger til drift, sier forbundsleder Sigve Bolstad i PF til ABC Nyheter, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig har vi sagt at POD skal lede politiet gjennom store omstillinger framover. Etaten skal levere tjenester «som vanlig», samtidig som man skal omstille seg. Det er viktig at man har både nok folk, og ikke minst kompetanse, for å kunne lede etaten gjennom en slik fase. Derfor er deler av oppbyggingen i POD helt nødvendig, sier Bolstad, som finner det vanskelig å uttale seg om den nye stabsdirektørstillingen.

– Når det gjelder akkurat denne stillingen, er det vanskelig for oss å uttale oss om den. Det er Humlegård som sitter tettest på, og selv må vurdere helt konkret hvilken kompetanse han trenger og hvilke oppgaver som skal løses.

Les også: Gjørv tok politiet i skole på nytt

Garanti fra Anders Anundsen

Da Nærpolitireformen ble behandlet i Stortinget stilte Kjell Ingolf Ropstad (KrF) spørsmål til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) om hvordan han vil «sikre at mest mulig av ressursene kommer ute i distriktene, ut til flere polititjenestemenn og -kvinner, og at en ikke ender opp med at ressursene forblir i Politidirektoratet – at de har nok ressurser til å bygge opp kompetanse og å understøtte, men at mest mulig kommer ut til distriktene.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til det svarte justisministeren at de kritiske merknadene fra 22. julikommisjonen var nettopp at POD ikke var rustet til å ha den rollen de skulle ha, som en pådriver i forhold til de lokale politidistriktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er POD rustet opp. Det er en helt ny ledelsesstruktur, det er en helt annen organisasjon, og de har en helt annen ressursbase nå enn det de hadde tidligere. Det betyr at jeg mener Politidirektoratet i stort nå er rustet til å håndtere denne reformen og sikre at en gjennomfører den på en tilfredsstillende måte, sa Anundsen, og understeket:

– Politisk vil jeg selvfølgelig følge opp, som vi nå har gjort, for eksempel med bevilgninger til 350 nye politibetjenter hvert eneste år, som tilsvarer det antallet som går ut av Politihøgskolen. Vi er helt tydelige på både krav, forventninger og oppfølging. På flere områder vil det være slik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krise i nærpolitiet: – Det er fryktelig stygt

Har tillit

Den nye direktørstillingen og de øvrige kommenterer Ropstad slik:

– Når det gjelder denne stillingen er jo det på feltet der POD fikk kraftig kritikk av Gjørv-kommisjonen. Derfor har jeg tillit til at POD iverksetter de grep som trengs for å styrke direktoratet i sitt arbeid, og at dette ligger innenfor dette, men at de gjør dette innenfor de rammene som Stortinget har presisert. Jeg forventer også at POD gjør det de kan for å få mest politikraft ut av ressursene, og har klare forventninger til at justisministeren også følger dette tett, sier Kjell Ingolf Ropstad til ABC Nyheter.

Les også: Politiet brukte konsulenter for en halv million kroner hver dag