Fafo-rapport hevder å knuse tiggermyter

Ingen av tiggerne fra Romania som ble spurt fortalte om organiserte nettverk, bakmenn eller trafficking, står det i Fafo-rapporten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Ingen av tiggerne fra Romania som ble spurt fortalte om organiserte nettverk, bakmenn eller trafficking, står det i Fafo-rapporten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Det er ingenting som tyder på at tiggende rumenere i Skandinavia styres av bakmenn eller kriminelle nettverk, ifølge en ny forskningsrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fafo-forsker Guri Tyldum sier til NRK at hun ble overrasket over funnene i undersøkelsen, som er basert på intervjuer med 1.269 hjemløse og arbeidsløse rumenere i Oslo, København og Stockholm.

Ingen av de spurte har fortalt om organiserte nettverk, bakmenn eller trafficking.

– Vanligvis hører man om slikt når de kommer seg ut av det. Vi hørte ingen rykter om noe som helst. I Norge kommer de ofte i små grupper, gjerne som familier. Vi var overrasket over at det ikke var så store familienettverk som vi trodde, sier hun.

All organisering skjer stort sett innen familien eller gruppa, heter det i rapporten. Alle hadde god oversikt over hvor mye de hadde tjent og brukt, og ingen fortalte om penger som gikk til andre personer.

– Det vi har sagt vedrørende kriminalitet, stammer fra politiets observasjoner om at de samme som tigger er innblandet i kriminalitet. Det er uklart for meg hva forskernes mening baseres på, men vi forholder oss til det politiet har sagt, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet til Aftenposten.

Visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt sier at de ikke har lest rapporten ennå. (©NTB)

Personvernpolicy