Terrorsiktede menn varetektsfengslet i fire uker

To menn som mandag ble siktet for å ha støttet og deltatt i ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett mener det er skjellig grunn til å mistenke de to siktede – en norskpakistaner i 40-årene og en tsjetsjener i 20-årene – for å ha støttet en terrorgruppe, slik det er definert i straffeloven.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener de to – som begge er fra Østlandet – har vært i Syria og kjempet for ekstremistgruppa IS etter det NTB erfarer.

Nekter straffskyld

Ifølge siktelsen skal mannen i 40-årene ha vært der høsten 2014, mens den yngre mannen skal ha vært der siden før jul 2014 og fram til en gang i våres, skriver VG. Begge er siktet etter straffelovens paragraf 147d, som dreier seg om å danne, delta i, rekruttere medlemmer til eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon.

Norsk-pakistaneren erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen og «anser ikke seg selv som en fare for samfunnet» ifølge forsvareren, Karen Forbrigd.

Tsjetsjenerens forsvarer, Halvor Frihagen, vil ikke kommentere saken.

Omfattende aksjon

De ble pågrepet i en koordinert politiaksjon i Fredrikstad og Oslo mandag, der Oslo og Østfold politidistrikt bisto PST.

PST kan foreløpig ikke si om det er noen relasjon mellom de to. VG skriver at mannen i 40-årene skal være faren til en 24-åring som allerede er tiltalt for å ha vært med på terrorplanlegging og støtte til Den islamske staten (IS).

Sønnen tilhørte ifølge avisen et miljø i Fredrikstad der flere unge menn har reist til Syria, i tillegg til Profetens Ummah i Oslo.

Personvernpolicy