Tidligere EU-kommissær skal gi Norge klimaråd

EUs tidligere klimakommissær Connie Hedegaard skal gi regjeringen råd om hvordan norsk økonomi skal omstilles i grønn retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge sitter i ekspertutvalget for grønn konkurransekraft som statsminister Erna Solberg (H) og klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) presenterte på en pressekonferanse tirsdag.

– Den norske regjeringen har ikke bedt oss gi råd om hvorvidt grønn omstilling kan la seg gjennomføre. De har bedt oss gi råd om hvordan vi skal gjøre det, sier Hedegaard, som tidligere også har vært dansk klimaminister.

Les også: Hedegaard reiste tvil om CO2-fangst

– Kompetente

Målet med utvalget er å møte to av de største utfordringene Norge står overfor de kommende årene. En svekket oljeindustri og de globale klimaendringene vil gi stort behov for omstilling av norsk økonomi.

I arbeidet med rapporten skal Hedegaard og Kreutzer samle innspill fra en rekke samfunnsaktører.

– Det er mange der ute som har gode ideer og synspunkter på hvordan man utvikler grønn konkurransekraft. Derfor gir vi utvalget et mandat til å be om råd og innspill fra alle som kan bidra til det grønne skiftet, fra norske selskaper, arbeidstakerorganisasjoner, forskere og miljøorganisasjoner, sier Sundtoft.

Ifølge Kreutzer skal ikke utvalget komme med nye ideer og forslag.

– Det vi skal gjøre, er å hente ut kunnskapen, sette den i en sammenheng, og bidra til at regjeringen kan gjøre politikk ut av den, sier han.

Les også: Hedegaard: – Kull presser ut norsk gass

Positiv miljøbevegelse

De norske miljøorganisasjonene er samstemte om at utvalget er et godt initiativ, men understreker at det må følges opp av konkrete handlinger.

– For norsk del betyr det at regjeringen må stramme inn på oljepolitikken, både i form av subsidier og en stopp i nye tildelinger, sier sentralstyremedlem Halvard Raavand i Natur og Ungdom til NTB.

Bellona er glad for at regjeringen setter ned utvalget, men samtidig skeptisk til at det bare består av to personer, begge fra den politiske høyresiden.

– Det framstår som merkelig. Norge skal gjennom en enorm omstilling. Dette er et svært viktig arbeid som dekker alle politikkens områder. Det ville hatt godt av flere hoder, selv om Hedegaard og Kreutzer åpenbart er kompetente, sier fagsjef Hallstein Havåg i Bellona.

Ekspertutvalget skal levere sin rapport i oktober 2016.

Les også: Hedegaard og Solhjell varsler førstehjelp for klimaet

Personvernpolicy