– Badevannet er fem grader kaldere enn i fjor

Denne sommeren har det blåst mye, og kaldt vann fra dypet blir blandet inn med det varmere overflatevannet. Badevannet er foreløpig for de tøffeste.
Denne sommeren har det blåst mye, og kaldt vann fra dypet blir blandet inn med det varmere overflatevannet. Badevannet er foreløpig for de tøffeste. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Sommervarmen lar vente på seg - også i havet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når sol fra klar himmel sammenfaller med lite vind, lite strøm og høy lufttemperatur, stiger temperaturen langsomt, men sikkert, og vi nærmer oss det vi omtaler som optimal badetemperatur, skriver Havforskningsinstituttetpå sine nettsider.

Så langt har ikke slike forhold preget sommeren 2015. Dermed er det i midten av juni unormalt kjølig langs store deler av norskekysten, med unntak av Finnmark. Særlig Sørlandet henger etter, viser målinger fra instituttet.

– I forhold til i fjor er det hele fem grader kaldere i vannet, sier havforsker Jon Albretsen i Flødevigen ved Havforskningsinstituttets stasjon i Flødevigen utenfor Arendal til Yr.no.

Sjøtemperaturen har blitt målt i Flødevigen helt tilbake til 1918. I dag er temperaturen 13 grader.

Les også: Sommervarmen lar vente på seg

Albretsen forklarer at Sørlandet henger etter fordi denne delen av kysten er mer påvirket av vær og vind enn de delene av kysten som grenser mot Norskehavet. På Vestlandet og nordover bidrar blant annet den norske Atlanterhavsstrømmen til å stabilisere temperaturen.

I fjor sommer blåste det lite, noe som gjorde at overflatevannet fikk ligge i fred og varme seg opp. Sommeren 2015 har så langt vært preget av mye vind, og dermed har kaldt vann fra dypet blitt blandet inn med det varme overflatevannet.

Og kommer sommervarmen plutselig, kan det føre til mer vind, forklarer havforskeren.

– Det blir en ond syklus. På dager med stor forskjell mellom hav- og landtemperatur blir solgangsbrisen større enn den pleier. Og vi vil helst ha lite vind for at overflatevannet skal få varmes opp i fred, sier Jon Albretsen til Yr.no.

Personvernpolicy