Moren til drapstiltalt 15-åring ringte til retten

Erik Førde er aktor i rettssaken mot 15-åringen som er tiltalt for drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund i oktober i fjor. Rettssaken pågår i Asker og Bærum tingrett.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.
Erik Førde er aktor i rettssaken mot 15-åringen som er tiltalt for drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund i oktober i fjor. Rettssaken pågår i Asker og Bærum tingrett. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.

På telefon fra USA kom moren til 15-åringen som er tiltalt for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund med skarp kritikk mot barnevernet og mot helsevesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den drapssiktede 15-åringens amerikanske mor sto opprinnelig verken på forsvarerens eller påtalemyndighetens vitneliste.

Mandag ringte hun til Asker og Bærum tingrett og leste opp en skreven erklæring. Som mor til den tiltalte hadde den 48 år gamle kvinnen ingen plikt til å forklare seg for retten, men hun valgte likevel selv å ta kontakt med domstolen.

Les også: Spurte kollega om 15-åringen ville drepe henne

En psykiater som hadde hatt 15-åringen i behandling ved Bjerketun ungdomspsykiatriske behandlingshjem, fortalte i retten i forrige uke at 15-åringens diagnose skyldtes angst og redsel etter betydelig omsorgssvikt.

I sitt vitnemål tok moren noe selvkritikk for høyt konfliktnivå i familien før og i forbindelse med skilsmissen fra barnas far, men gikk hardt ut mot barnevernet og det psykiatriske helsevesenet.

– År etter år ble tilbrakt i retten for å fordele skylden for hennes handlinger. Ville det ikke vært bedre bruk av ressurser å ha omsorg. Barnevernet hadde møte etter møte, drakk kaffe og planla neste møte og kom ikke fram til noen plan for å hjelpe henne, sa kvinnen før det til slutt ble brudd på forbindelsen til USA.

Les også: Tiltalt 15-åring ble nektet å se åstedsbilder

Kvinnen sa at hun hadde forsøkt å få faren og senere de ansvarlige for jenta til å starte tvangsbehandling, men at hun ikke ble hørt fordi hun var fratatt foreldreretten.

To kjennelser om referatforbud er så langt avsagt under den spesielle rettssaken, begge mot å gjengi spesifikke familiære forhold knyttet til 15-åringen. Noen tilsvarende kjennelse ble mandag ikke fattet i forbindelse med morens vitneforklaring.

Personvernpolicy