Samarbeidspartner mener Frp er desperate

Venstre-politiker Andre N. Skjelstad, mener Frp demonstrerer maktesløshet i saken om Syria-flyktninger. Foto: NTB scanpix.
Venstre-politiker Andre N. Skjelstad, mener Frp demonstrerer maktesløshet i saken om Syria-flyktninger. Foto: NTB scanpix.

Fremskrittspartiets ønske om å arrangere lokale folkeavstemninger om Syria-flyktninger er desperat, hjerteløst og ansvarsløst, mener Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp får ikke gjennomslag for forslaget om en nasjonal folkeavstemning om hvor mange flyktninger vi bør ta imot fra Syria. Nå ber partiet sine lokale tillitsvalgte om å foreslå folkeavstemninger i hver enkelt kommune under høstens lokalvalg i stedet.

Venstre-representant i kommunalkomiteen på Stortinget, Andre N. Skjelstad, mener Frp demonstrerer maktesløshet:

– Dette er et desperat forslag, en oppvisning i ansvarsløs populisme som overhodet ikke endrer på det faktum at Frp i regjering må hente, bosette og sørge for å integrere 8.000 syriske flyktninger, sier han til NTB.

Les også: Frp vil ha lokale folkeavstemninger om Syria-flyktninger

– Hjerterått

Det er Frps kommunalpolitiske utvalg som står bak oppfordringen til alle gruppeledere og lokallagsformenn i partiet. I mailen, som NTB har fått tilgang til, heter det blant annet følgende:

«Kommunen vår har begrenset kapasitet til mottak av flyktninger. Per i dag har vi i ( ---) kommune vedtak på mottak av (XX) flyktninger per år. Det er allerede krevende å skaffe bolig og arbeid til disse.»

Skjelstad reagerer kraftig:

– Det er både ansvarsløst og hjerterått å arrangere folkeavstemninger om det er riktig å hjelpe mennesker på flukt. Vi er nå vitne til en humanitær krise av katastrofalt omfang. I en slik akutt situasjon holder vi ikke folkeavstemninger. Da bidrar vi, sier han.

Les også: Ny strid om flykt­nin­ger på Stor­tin­get til høsten

Må bestemme seg

Også samarbeidspartner KrF tar sterkt avstand fra Frp-utspillet.

– Nå må Frp bestemme seg. På den ene siden har de en statsråd som ber kommunene ta stilling til hvor mange flyktninger de kan ta imot fra Syria. Samtidig mener de altså at det skal holdes folkeavstemning om det samme spørsmålet. Det undergraver jo statsrådens jobb, sier KrF-nestleder Dagrun Eriksen til NTB.

– Dette er et forsøk på å slå politisk mynt på en sak, legger hun til.

Markering

Lederen av Fremskrittspartiets lokalpolitiske utvalg, Terje Søviknes, vedgår at forslaget dels er ment som en ren markering.

Skulle Frp ikke få gjennomslag for forslaget om lokale folkeavstemninger, har det uansett bidratt til å markere partiets standpunkt.

– Vi skal kunne si at vi har gjort det som er mulig å gjøre. Og med dette kan høstens lokalvalg uansett bli en form for folkeavstemning om flyktninger, sier han.

September

Søviknes ser for seg at lokale folkeavstemninger om flyktninger kan gjennomføres samtidig med høstens lokalvalg i september.

– Kostnader blir ofte brukt som et argument mot folkeavstemning. Det kan ikke noen hevde når man gjør det samtidig med det ordinære lokalvalget. Så er vi kanskje litt sent ute for å rekke de siste kommunestyremøtene før sommerferien, men her kan formannskapene bruke sine fullmakter. Der det er vilje, vil det være mer enn tilstrekkelig med tid, sier Søviknes.

Må heller gå

Venstre og KrF ber Frp om å realitetsorientere seg.

– Det er et stort flertall på Stortinget for å ta imot 8.000 kvoteflyktninger og å bidra mer i nærområdene. Da må Frp som regjeringsparti lojalt gjennomføre dette, eller gå ut av regjering, sier Skjelstad.

– Stortingsflertallet endres ikke av dette utspillet. Frp burde heller konsentrere seg om den viktige jobben nå, som er å sørge for å levere i budsjettet slik at vi sikrer bosetting og god integrering av dem som kommer og de som sitter i mottak, sier Eriksen. (©NTB)

Personvernpolicy