Frp vil ha lokale folkeavstemninger om Syria-flyktninger

Terje Søviknes påpeker at det uansett er kommunene som får ansvaret for Syria-flyktningene. Foto: NTB scanpix
Terje Søviknes påpeker at det uansett er kommunene som får ansvaret for Syria-flyktningene. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet oppfordrer sine kommunepolitikere til å foreslå lokale folkeavstemninger om syriske flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet får ikke gjennomslag for sitt forslag om nasjonal folkeavstemning. Nå ønsker de at velgerne lokalt skal ta stilling til hvor mange flyktninger hver enkelt kommune skal ta imot.

– Når vi nå ser ut til å ikke få gjennom en nasjonal folkeavstemning, er det en god anledning til å ta saken opp med innbyggerne lokalt. Det er uansett kommunene som vil sitte med ansvaret for å gjennomføre et stortingsvedtak om Syria-flyktninger, sier lederen av Fremskrittspartiets lokalpolitiske utvalg, Terje Søviknes, til NTB.

Les også: Ny strid om flykt­nin­ger på Stor­tin­get til høsten

Krevende allerede

I oppfordringen, som sendes til alle gruppeledere og lokallagsformenn, heter det blant annet følgende:

«Kommunen vår har begrenset kapasitet til mottak av flyktninger. Per i dag har vi i ( ---) kommune vedtak på mottak av (XX) flyktninger per år. Det er allerede krevende å skaffe bolig og arbeid til disse.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett viktig sak

Søviknes sier at selv om Frp heller ikke lokalt skulle få gjennomslag for folkeavstemninger om hvor mange flyktninger hver enkelt kommune skal ta imot, er det uansett viktig for partiet å markere sitt standpunkt.

– Vi skal kunne si at vi har gjort det som er mulig å gjøre. Og med dette kan høstens lokalvalg uansett bli en form for folkeavstemning om flyktninger, der Frp klart og tydelig har markert sitt standpunkt, sier Søviknes.

September

Partiet ser for seg at lokale folkeavstemninger om flyktninger kan gjennomføres samtidig med høstens lokalvalg i september.

– Kostnader blir ofte brukt som et argument mot folkeavstemning. Det kan ikke noen hevde når man gjør det samtidig med det ordinære lokalvalget. Så er vi kanskje litt sent ute for å rekke de siste kommunestyremøtene før sommerferien, men her kan formannskapene bruke sine fullmakter. Der det er vilje, vil det være mer enn tilstrekkelig med tid, sier Søviknes.