Drevland: – Jeg kommer tilbake

Trude Drevland redegjør for kritikken mandag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Trude Drevland redegjør for kritikken mandag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordfører Trude Drevland (H) i Bergen redegjorde for kritikken i forbindelse med at hun var gudmor for et cruiseskip.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Trude Drevland

* Ordfører i Bergen siden 2011. Representerer Høyre.

* Har fått kritikk for å ha mottatt en gratis reise i forbindelse med en skipsdåp hun foretok i Venezia.

* Gift med advokat Odd Drevland som tidligere i mai i år ble dømt til to år og ti måneders fengsel for underslag.

* Utdannet sykepleier og har hatt en rekke politiske og private stillinger. Jobbet som næringspolitisk leder i Bergen Næringsråd før hun gikk inn i byrådet i Bergen som byråd for helse og sosial fra 2003 til 2007. Fra 2007 til 2011 var hun varaordfører i Bergen.

* Født og oppvokst i Melbu i Hadsel kommune i Vesterålen i Nordland. Søster av avdøde skuespiller Lars Andreas Larssen.

(Kilde: NTB, Wikipedia)

(©NTB)

Sykmeldingen forlenges, men hun ber om å bli trodd på at hun ikke var ute etter personlig vinning i saken om cruiseskipet Viking Star.

Før pressekonferansen i 14. etasje i Bergen rådhus mandag ettermiddag verserte det spekulasjoner om Drevland kom til å trekke seg som ordfører. Det var ikke aktuelt.

– Mitt oppdrag er ikke fullført. Jeg har fortsatt mye å gi, men jeg trenger litt tid nå, sa Drevland da pressekonferansen nærmet seg slutten.

– Jeg kommer for fullt tilbake i politikken etter ferien. Jeg skal i valgkamp forhåpentligvis i august og vil delta i valgkampen fram mot valget, lovet hun.

Beklaget

Drevland åpnet den svært personlige pressekonferansen med å beklage. Med bristende stemme og tårer i øynene innrømmet hun både å ha gjort feil og at hun har gitt uriktige opplysninger.

– I denne saken har jeg gitt uriktige og til dels motstridende opplysninger. Jeg beklager det på det sterkeste. Jeg er lei meg for det, sa Drevland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har vært sykmeldt siden fredag 5. juni og opplyste mandag at det er flere grunner til at hun må være sykmeldt en periode til. Hun sier belastningene, både familiære og jobbmessige har blitt for store.

Les bakgrunn: Trude Drevland sykmeldt

– Da presset begynte å eskalere rundt Viking Star og andre hendelser, gikk det mentale stresset ut over langtidshukommelsen min. Det har legen bekreftet, sa Drevland.

– Jeg har følt sinne, svik og sorg

På pressekonferansen sa hun ifølge TV 2 at den siste tiden har vært tøff for henne og familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Angrep i sosiale medier var av en karakter jeg ikke var forberedt på. Det gikk hardt inn på meg, sier Drevland på pressekonferansen, ifølge TV 2.

Hun sier at presset gjorde at hun fikk problemer med langtidshukommelsen.

– Jeg har følt svik, sinne og sorg, sier ordføreren.

– Jeg har nok litt for lenge levd under mottoet at arbeid er den beste medisin. Nå innser jeg at det ikke alltid er tilfellet, sa Drevland på en pressekonferanse i Bergen rådhus mandag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ba om redegjørelse

Opposisjonspolitikerne i Ap, SV og Venstre har bedt Drevland redegjøre for hva som skjedde i forbindelse med dåpen av cruiseskipet Viking Star.

Selve dåpen fant sted 17. mai i år i Vågen i Bergen. I forkant var bergensordføreren med på sjøsettingen av skipet i juni 2014 i Venezia, dit hun og sønnen ble fraktet i privatfly. Drevland har flere ganger sagt at slektninger av reder Torstein Hagen var med. I ettertid har hun imidlertid måttet medgi at dette ikke var tilfelle på turen fra Norge til Italia. Innrømmelsen kom etter at Bergens Tidende innhentet opplysninger om turen fra Avinor.

Les også: Havnedirektør måtte svare om Venezia-tur

Ordføreren la selv ut en lengre melding om saken på Facebook 5. juni.

– Særlig de siste dagene har jeg gitt uklare svar. Jeg ønsker å bidra til full åpenhet, men jeg innser at jeg ikke har klart det. Mange av dere vet at den siste tiden har vært veldig vanskelig for meg og min familie. Med dette i tillegg har det blitt for mye, skrev Drevland.